Het biefstukje van Contador

Een paar jaar geleden moest Tour de France winnaar Alberto Contador zijn tourzege inleveren omdat er 50 picogram clenbuterol in zijn urine was gevonden. De wielrenner zei dat het kwam door het eten van een besmet Spaans biefstukje, een dag voor de controle.

Op het Doping-congres op de WoTS vertelde Saskia Sterk van het Wageningse instituut Rikilt over een manier van dopingcontrole waarmee zo’n bewering kan worden gecontroleerd: het is namelijk ook mogelijk om sportdoping aan te tonen in haren. Dat heeft verschillende voordelen. Haaranalyse is vriendelijker dan het afnemen van bloed of urine en haar heeft een ‘lang archief’. Het groeit ongeveer 1 cm per maand, dus als je een haar in stukjes van een centimeter knipt, krijg je een keurige historie van eventueel dopinggebruik. En omdat het even duurt voordat een haar boven de hoofdhuid uitkomt, is het biefstukje van gisteren er nog niet in terug te vinden.

Vraag is alleen of kale sporters nu per definitie verdacht zijn…   

Een andere nieuwe manier van dopingcontrole gaat met – wat anders? – de smartphone. Een opzetstukje maakt antistoffen tegen toegediende groeihormonen zichtbaar. En dat is volgens Saskia Sterk geen science fiction, maar nabije toekomst.

DNA & Doping