Helft stagiairs weet niks over arbeidsomstandigheden

Bijna de helft van de stagiairs weet niets over de arbeidsomstandigheden- en arbeidstijdenregels bij hun stagebedrijf.

Onder hbo-studenten is dit zelfs 60 procent. Daarnaast verzuimt bijna tweederde van de stagebedrijven zijn stagiairs informatie te geven over veilig werken. Dit blijkt uit het stageonderzoek van FNV Jong in het kader van de Monica Lewinsky Award.
FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma schrikt van de resultaten. “Juist jongeren hebben nog weinig werkervaring en zullen daardoor minder snel de risico’s en gevaren van het werk zien. Ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat stagebedrijven en scholen de stagiairs juist informeren. Uit het onderzoek blijkt helaas dat dit te weinig gebeurt.”
 
Ook het feit dat nog steeds ruim 40 procent van de ondervraagden geen stagevergoeding ontvangt is volgens Wiersma schandalig. “Het is natuurlijk van de gekke dat vier op de tien jongeren zich uitsloven voor een werkgever zonder daar voor beloond te worden. Werkgevers misbruiken op deze manier hun positie.”
 

Slechte begeleiding

Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de vier stagiairs vindt dat hij of zij slecht begeleid wordt vanuit school. Opvallend is dat hoger opgeleiden vinden dat ze slechter begeleid worden dan mbo-studenten. Veertig procent van de hbo-studenten vindt de begeleiding vanuit hun opleiding ondermaats. Ruim een derde van de hbo-studenten krijgt geen bezoek van begeleiders en heeft geen terugkomdag.
 

Monica Lewinsky Award 

FNV Jong reikte dit jaar voor de vijfde keer de Monica Lewinsky Award uit aan het beste stagebedrijf van Nederland. De prijs ging naar webbureau Frontis uit Varsseveld. Sebastiaan Hemink van het Gelderse bedrijf kreeg de prijs op 14 december in Museum Hilversum uit handen van FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma. Wiersma ziet in Frontis een voorbeeld van een volwaardig stagebedrijf. ‘We hebben met eigen ogen gezien hoe Frontis opereert. Stagiairs krijgen alle kansen om zich te ontplooien en volwaardig mee te draaien in een goedlopend bedrijf. Een terechte winnaar.’
Bron: FNV