Graphisoft implementeert TNO technologie in CAD Software

Door een nieuw TNO-concept (PMO) kunnen ontwerpers en constructeurs van bouwprojecten sneller en met minder fouten hun ontwerp maken en aanpassen en de consequenties daarvan volautomatisch laten doorrekenen.

Het concept wordt op dit moment geïmplementeerd door Graphisoft dat met het pakket ArchiCAD actief is in ontwerpsoftware voor bouwers en architecten. Dit alles gebeurt in de context van het Europese project ManuBuild.

Building Information Modelling (BIM) is het gezamenlijk bewaren en bewerken van alle relevante data van een bouwwerk. Het TNO-concept voegt daar nu iets aan toe. Dankzij het gebruik van PMO kunnen de consequenties van aanpassingen in het gebouwmodel direct door de computer worden verwerkt. Tot op heden moest veel van de interpretatie door mensen worden gedaan, hetgeen kostbaar is en meer kans op fouten geeft. Dankzij PMO kan de computer nu deze interpretatie overnemen.

PMO is één van de eerste praktische toepassingen van productmodellering met het Semantic Web (de nieuwe generatie internettoepassingen). TNO en Graphisoft zijn leidend in de bouwsector als het gaat om technologische ontwikkelingen. PMO is een open model dat voor iedereen gratis beschikbaar is.