‘Gloeidraad’ ledlamp

Hoe kunnen we tegemoet komen aan de thermische eisen van een ledlamp zonder dat we daarvoor volumineuze, dure en lelijke koellichamen hoeven te gebruiken? Een mogelijk antwoord ligt in de ‘gloeilamp-stijl’ ledlampen die op de markt verschijnen. Het concept is simpel en elegant en toch opmerkelijk effectief.

Deze lampen werken niet met één grote ledmodule waarbij alle hitte is geconcentreerd aan de basis van de lamp, maar ze hebben een aantal verticaal georiënteerde strings van midpower led’s – waarmee meer dan 100 led’s de taak overnemen van die ene grote ledmodule. Het resultaat is dat de hitte (en het licht) gelijkmatig wordt verdeeld over een groot oppervlak.

De kleinere ledchips genereren in ieder geval al minder warmte – en die wordt gedissipeerd over een veel groter gebied. De temperatuuroverdracht is dan zo efficiënt dat een koellichaam niet meer nodig is. De voordelen? De armatuurontwerper krijgt de beschikking over een lamp die goedkoper is te produceren, minder weegt, maximaal betrouwbaar is en die het licht uniformer verspreid door een slim gebruik van midpower led’s in plaats van een highpower ledmodule.

De bonus? Ontwerpers kunnen met de ‘filament’ lamp de klassieke esthetiek van de gloeilamp reproduceren door de gloeidraad te vervangen door strings van midpower led’s die verticaal zijn gearrangeerd op een transparant substraat.

Geavanceerde versies van de ‘gloeilamp’ ledlamp kunnen nu het aanzicht bieden van het klassieke peertje: een glazen bolletje met een led-gloeidraad. Ze zijn dan wel veel betrouwbaarder dan die oude gloeilamp, worden niet zo warm, halen een rendement tot 100 lumen/watt en hebben een omnidirectionele fluxgeometrie. En het koellichaam hebben we ons bespaard.

Steve Klesker VP sales & marketing, AXP Lighting