Voortdurende connectiviteit is het streven van vandaag de dag, gerealiseerd door koppeling aan het Internet of Things. Door de opname van sensoren en besturingsproducten in dat IoT kunnen hele infrastructuren worden geïntegreerd met informatie- en communicatietechnologieën. Dat resulteert in een netwerk van embedded devices. Draadloze sensornetwerken kunnen bestaan uit talrijke sensornodes, die informatie verzamelen. De verkregen informatie vormt een databank voor verdere analyse; de resultaten zijn te gebruiken bij het verbeteren van de betrouwbaarheid en efficiëntie van huidige infrastructuursystemen. Draadloze sensornetwerken (WSN’s) zijn, gezien de snelle ontwikkeling van de sensortechnologie, van groot belang in het IoT.
De belangrijkste uitdaging voor engineers bij het ontwikkelen voor het IoT is het verzorgen van de draadloze connectiviteit. Het concept van het IoT omvat niet alleen nieuwe devices die4 zijn ontworpen met IoT-compatibiliteit, maar ook sl bestaande systemen die werken buiten de IoT cloud. Om echter een alom aanwezige cloud van connected ‘dingen’ te maken moeten ook niet-IP gebaseerde devices in staat zijn om met elkaar verbinding te maken, zonder dat daarvoor Ethernet of een Wifi-interface en bijbehorende protocol-stack voor nodig is. dat kan worden gerealiseerd door het gebruik van draadloze I/O-interfacemodules en gateways die internettoegang mogelijk maken in de context van ‘real-world’ toepassingen. Bovendien kan het toevoegen van intelligente sensorbesturingssoftware aan gateways het ontwerp van IoT-systemen vereenvoudigen door het leveren van toegang aan gedeelde processing resources.
Kijkend naar de behoeften van potentiële applicaties kunnen bijvoorbeeld Wise-3000 gateways en Wise-1000 draadloze I/O modules van Advantech voldoen aan de meeste eisen van de markt.. Met zo’n gateway en module kunnen system integrators bestaande besturingsproducten en sensoren eenvoudig koppelen aan IoT-systemen voor dataverzameling en besturingsdoeleinden, op basis van de resultaten van data-analyse. in combinatie met een Wise-1000 wireless I/O module, De Wise-3000 gateway kan mesh-netwerktopologieën ondersteunen, wat de betrouwbaarheid van netwerkverbindingen verhoogt, ondanks interferenties in ruwe omgevingen.
Versnel ontwikkeling IoT-oplossingen
Momenteel worden IoT-diensten voornamelijk geleverd door de fabrikanten van devices, Maar ook andere sectoren moeten zich gaan bezighouden met IoT-devices en -toepassingen. Door de complexiteit van zulke applicaties is daarvoor een sterk IoT-platform noodzakelijk, dat in staat is om talrijke functies te ondersteunen. IoT-platforms moeten de integratie van devices en beheer op afstand faciliteren. Voor het tracken van goederen en voertuigen maakt beheer op afstand het mogelijk dat managers de veiligheid van devices kunnen verzekeren en dat belanghebbenden toegang krijgen tot de applicatie. IoT-platforms moeten ook de bewaking en rapportage ondersteunen van de device connectiviteit en de gezondheid van het systeem. Verder moeten ze de configuratie van devices en firmware upgrades ondersteunen en uiteenlopende software-applicaties kunnen accommoderen. Advantech’s Wise-PaaS biedt daarvoor een oplossing, die de diverse eisen van uiteenlopende industrietakken kan ondersteunen.
Wise-PaaS is een geïntegreerde IoT-service en cloud platform en ondersteunt het verzamelen van data van slimme devices en sensoren. Het maakt beheer op afstand mogelijk van devices en voorziet in beveiliging van datatransmissies en systemen. Het platform omvat meer dan 150 Restful API’s, inclusief degene voor sensorneheer, veiligheidsbeheer, industriële automatisering, interactieve multimedia, intelligente video en netwerkbeheer. Wise-PaaS is compatibel met diverse cloudplatforms en geïntegreerd met Node-Red, dat voorziet in hulpmiddelen voor het ontwerpen van een web-gebruikersinterface.
M2.COM
Er is geen draadloze standaard die adequaat alle applicaties, gebruiksscenario’s en omgevingen kan ondersteunen. Als je de vele draadloze standaarden beschouwd die in de markt worden ingezet, verspreid over divese frequentiebanden en met gebruik van verschillende communicatieprotocollen, dan is het nogal een uitdaging om de geschiktste draadloze verbindingstechnologie voor een specifieke IoT-applicatie te kiezen. Om productontwerpinspanningen en de time-to-market te minimaliseren moeten IoT-sensorplatforms worden gestandaardiseerd en het gebruik van een breed scala aan producteneb diensten mogelijk maken. Advantech ontwikkelde M2.COM als een open standaard sensorplatform. M2.COM is gebaseerd op een PCI Express M.2 connector en vormfactor, waarbij de penconfiguratie is gearrangeerd voor sensornode-toepassingen.
M2.COM modules bieden een flexibele device-connectiviteit, veiligheid en multipoint control units (MCU’s) met I/O’s die de integratie faciliteren met sensoren, actuatoren en microcontrollers in de producten. Door de compacte afmetingen zijn M2.COM modules overal in een product te installeren. Dat maakt het voor bouwers van sensornodes en actuatoren mogelijk om te focussen op het ontwerp van de sensorboards en de ontwikkling van sensoralgoritmen.
Doordat is voorzien in een volledig geïntegreerde draadloze MCU-oplossingen, is de M2.COM volledig gericht op het ontwikkelen van IoT-devices. In plaats van discrete componenten kunnen ontwerpers nu gebruik maken van geïntegreerde devices waarin MCU’s en RF-transceivers zijn gecombineerd. In een M2.COM module zijn deze twee technologieën samengebracht, om het printontwerp zo eenvoudig mogelijk te stroomlijnen.
M2.COM Alliance
Voor het ontwerpen van IoT-devices gelden ook nog andere uitdagingen: de samenwerking tussen vele stakeholders moet bijvoorbeeld worden gefaciliteerd en bij het massale gebruik van devices, geproduceerd door verschillende fabrikanten, moeten communicatie en de compatibiliteit van diensten goed zijn geregeld.
In zo’n complex ecosysteem, zijn voor end-to-end IoT-toepassingen uiteenlopende technologieën en systemen nodig. Bovendien is het voor samenwerking met uiteenlopende organisaties en andere spelers in de markt, belangrijk dat partijen samenwerken. De M2.COM Alliance werkt aan het leveren van een open-platformspecificatie en de implementatie daarvan, om de interoperabiliteit van devices te verzekeren, onafhankelijk van de gebruikte sensortechnologie of RF-connectiviteit. In de M2.COM Alliance werken leveranciers van IoT-platforms, communicatiediensten en technologie providers, samen met bijvoorbeeld system integrators aan een gemeenschappelijk platform. Deze open standaard is vooral nuttig voor complexe systemen, zoals in de industrie. De Alliance wil zo de ontwikkelingen van IoT-applicaties voor de industrie versnellen.
Andy Lin, senior manager, Advantech Embedded Core Group
Adelco
Tel.: (010) 2580580
M2.COM: platform voor IoT-sensorenDe producenten Advantech, ARM, Bosch Sensortec, Sensirion enTexas Instruments (TI) hebben besloten begin dit jaar om te gaan samenwerken aan een nieuw sensorplatform, special voor het Internet of Things. Het IoT-tijdperk biedt nieuwe mogelijkheden voor traditionele industrieën en is een belangrijk stimulans voor de ontwikkeling van nieuwe generaties producten en diensten. Om een divers scala aan IoT toepassingen mogelijk te maken en om verschillende platforms en technologieën te standaardiseren, introduceert een aantal sensor- en moduleproducenten een open platform voor IoT-sensoren en sensor-nodes. dat de IoT-ontwikkeling efficiënter moet maken. Door aansluiting bij dit platform, M2.COM gedoopt, vormen en definiëren de deelnemers een initiatief dat het Internet of Things krachtig wil ondersteunen. Miller Chang, vicepresident van de Advantech Embedded Computing Group, zei bij de introductie van M2.COM: "Het vergaren van data wordt een van de belangrijkste uitdagingen voor het IoT. Sensoren, draadloze technologie en embedded computing zijn de drie belangrijkste benodigdheden voor data-acquisitie en daarom werken wij nauw samen met industriële partners om de open standaard M2.COM te definiëren. Met deze standaardisering hopen we de uitrol van IoT-sensorproducten in een stroomversnelling te brengen."
"Een op standaarden gebaseerd industrieel computing- en sensorformat is cruciaal voor het vervullen van de veranderende eisen van de IoT-markt", vindt Zach Shelby, vicepresident marketing, IoT business, bij ARM. "Ons ARM mbed operating system biedt een perfecte basis voor zo’n nieuw format, want het ondersteunt de benodigde communicatieprotocollen en formats om M2.COM sensorproducten veilig en eenvoudig te verbinden met IoT cloud-applicaties." "Een van de grootste belemmeringen voor een snelle groei van sensorproducten in markten die relevant zijn voor het IoT, is het ontbreken van een algemeen aanvaard open platform", stelt Jeanne Forget, vicepresident marketing bij Bosch Sensortec. "Voor ons, als aanbieder van Mems- en andere sensortechnologieën, is het daarom essentieel om deel te nemen aan het ontwikkelen van open platforms als M2.COM. We zijn er van overtuigd dat M2.COM door de samenwerking van competente partners een sterker driver zal worden voor sensoren in IoT-markten." "Het verzamelen van data en het creëren van fraaie slimme systemen en producten zal alleen bijdragen aan het IoT als deze producten met elkaar kunnen samenwerken en communiceren. We zijn er dan ook van overtuigd dat we juist handelen door het definiëren van een standaard M2.COM", vindt ook Pascal Gerner, directeur productmanagement van Sensirion. "Om de veranderingen en de nieuwe business opportunities te versnellen die worden gecreëerd door het IoT, is het belangrijk om een platform te hebben dat ontwikkeltijd en -kosten bespaart met een standaard sensorinterface, waarmee ontwikkelaars overal alles aan elkaar konden koppelen", aldus Olivier Monnier, marketingdirecteur wireless connectivity solutions/IoT, Texas Instruments. |