Gadget Virtuele Memo voor bezoekers WoTS

Geroutineerde beursbezoekers kijken er al reikhalzend naar uit: de traditionele beursgadget die wordt ontwikkeld en gebouwd door de exposanten van de branche Industriële Elektronica heeft een reputatie opgebouwd als collector’s item. Op de World of Electronics gaat het dit jaar om de Virtuele Memo, een digitale notitie in de vorm van een fysiek device. Wanneer iemand met een smartphone in de buurt van de Virtuele Memo is, kan hij of zij de berichtjes ervan lezen, of er een berichtje op schrijven. Dat berichtje is daarna weer leesbaar voor anderen die ook in de buurt van de Virtuele Memo komen. Communicatie met de Virtuele Memo gaat via een App.

Twintig bedrijven uit de gehele elektronicaketen zorgen ervoor dat de Virtuele Memo in september beschikbaar is. Zij doen dat om de kracht van de Nederlandse elektronica-industrie – innovatie en samenwerking – te demonstreren. De gadget is ontwikkeld door Salland Electronics en wordt vervaardigd door Azteco Electronics (PCB-assemblage) en door Assembly Partner (totale eindassemblage). Het is een slim stukje elektronica (met Bluetooth 4) dat met een magneet overal kan worden bevestigd.

De bijbehorende (embedded) software en de App worden ontwikkeld door Almende. Het lezen en schrijven van berichtjes op de Virtuele Memo vindt plaats via deze App op de smartphone. De berichtjes worden in een cloud-platform opgeslagen en vervolgens op de juiste momenten aan de juiste personen getoond, namelijk alleen als ze fysiek in de buurt van de Virtuele Memo zijn.

Prototype getest

Eerder dit jaar zorgden vooral Salland Electronics, Eurocircuits (printplaten) en D&D Mechatronics (assemblage) er voor dat er een werkend prototype kon worden getest door Dare Measurement.

Nadat Salland de eerste eerste functionele testen op het prototype uitvoerde, ging Dare over tot het testen op alle van toepassingszijnde richtlijnen zodat kwaliteit gegarandeerd kan worden. Volgens de nieuwe Blue Guide, de gids van de Europese Unie die het systeem van CE-Markering voorziet, moet ook een gratis gadget aan de richtlijnen voldoen. Alleen apparaten die door een amateur worden gemaakt en zonder enige commerciële bedoeling aan bijvoorbeeld een buurman of familielid worden weggegeven vallen buiten het regiem van de CE-Markering.

De Virtuele Memo moet zowel aan de EMC-richtlijn als aan de R&TTE-richtlijn voldoen. Door de R&TTE richtlijn die zich op radio- en telecomapparatuur richt, is automatisch ook de Laagspanningsrichtlijn zonder spanningsgrenzen van toepassing. Reden hiervoor is dat veel draadloze apparatuur is voorzien van een batterij en dat kan toch voor gevaarlijke situaties zorgen (bijvoorbeeld met lithium-Ion batterijen). De gadget is dus getest op drie richtlijnen.

Volgens Dare Measurements bleek de geteste gadget prima ontworpen. Op enkele kleine opmerkingen na, die gemakkelijk te verhelpen waren, is het apparaat in één keer goed door de testen gekomen. Bezoekers zijn dus verzekerd van een veilig product.

Blue Guide

De Blue Guide, die eind februari uitkwam, is gebaseerd op de nieuwe regelgeving die eigenlijk al in 2008 is geïntroduceerd. Deze regelgeving onder de naam van ‘New Legislative Framework’ (NLF) legt de nadruk op traceerbaarheid en stelt veel hogere eisen aan bijvoorbeeld de identificatie van alle marktpartijen en ook de traceerbaarheid van producten. Dit houdt onder meer in dat vanaf april 2016 alle producten van naam, adres, woonplaats en land van de producent moeten worden voorzien. Wordt het product geïmporteerd, dan moet ook de importeur deze gegevens vermelden. Naast de Blue Guide zijn er in februari direct maar liefst acht nieuwe richtlijnen vrij gegeven. Hieronder de EMC-, Laagspanning- en R&TTE-richtlijnen. Door deze aangescherpte regelgeving zal er de komende jaren nog meer nadruk op de CE-Markering komen te liggen.

Uitvoering

Bezoekers die de gadget ontvangen zullen zeker aandacht hebben voor het uiterlijk. De behuizing gesponsord door PM Komponenten wordt afgedekt met een bedrukte printplaat. Eurocircuits heeft er met een PCB PIXture voor gezorgd dat de Virtuele Memo een bijzonder en uniek uiterlijk heeft gekregen.

Eurocircuits is erin geslaagd om, met gebruik van standaard grondstoffen en productietechnieken, een grafisch design, een foto, af te beelden op een traditionele printplaat. De afbeelding heeft geen invloed op de technische eigenschappen van de PCB.

PCB PIXture vereiste de ontwikkeling van software waarmee een grafisch beeld (rasterinformatie) gecombineerd wordt met de Gerber data (vectorinformatie) voor de printlayout. Ook moest een aangepaste manier van aanbrengen van het soldeermasker worden uitgewerkt en beproefd. Eurocircuits werkt hier met twee contrasterende soldeermaskers, bijvoorbeeld wit en zwart, waar de ene laag als grondlaag dient en de andere het rasterpatroon weergeeft. Met de combinatie van de software en het soldeermaskerproces, worden vrij hoge resoluties en contrastdiepten voor de beelden bereikt. Met PCB PIXture krijgt een PCB een ‘smoel’ en kan de print zelfs dienen als afdekplaat van een behuizing. Bij de Virtuele Memo is dat zeker gelukt.

Tweeduizend bezoekers – wie het eerst komt, die het eerst maalt – kunnen tijdens hun beursbezoek de Virtuele Memo gratis verzamelen. Zij moeten bij een aantal stands de onderdelen en de software voor de gadget ophalen. Wie voor de gadget in aanmerking wil komen, moet dat bij aanmelding voor de beurs op http://wots.nl aangeven. De gelukkigen ontvangen voor de beurs instructies over de stappen die zij op de beursvloer moeten nemen om tot een compleet en werkend product te komen.

Sponsors

De volgende bedrijven hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de gadget.

Hoofdsponsors:
Salland Electronics/Devlab: ontwikkeling hardware/embedded software
Betrokken bedrijven:
Almende: ontwikkeling app
Arrow / Fairchild: sponsor van componenten
AssemblyPartner: assemblage
Azteco Electronics: elektronicaproductie
D&D Mechatronics: productie prototypes
Dare Instruments: EMC-, R&TTE- en laagspanningstesten
Devlab: ontwikkeling
Distrelec: sponsor van componenten
DoBots: ontwikkeling app
Elincom electronics: sponsor van componenten

Eurocircuits: productie van printplaten
National Instruments: sponsor
Nijkerk Electronics: sponsor van componenten
Nordic Semiconductor: sponsor van componenten
Phoenix Contact: sponsor
PM Komponenten: sponsoring behuizing
Romex: functionele test
C.N. Rood: sponsor
Sense OS: ontwikkeling app
T&M Systems: sponsor
tbp electronics: sponsor
Texim Europe: sponsor van componenten
Würth Elektronik: sponsor van componenten