Functie preventiemedewerker moet in arbocatalogus

Sociale partners moeten in de arbocatalogus kaderafspraken maken over de functieomschrijving van preventiemedewerkers. Ook moet de Arbeidsinspectie een pilot van drie maanden uitvoeren om te controleren op de aanwezigheid – en de kwaliteit -van preventiemedewerkers.

Dat zijn de voornaamste conclusies van een forumdiscussie tijdens het congres Feest & Visie op de Dag van de Preventiemedewerker op 1 juli in Utrecht. Op die datum bestond de functie van preventiemedewerker vijf jaar. Verder lijkt het een goed idee als onze minister van SZW een studiereis naar België zou maken om te leren van de structuur rondom de opleiding en certificering van preventiemedewerkers daar.

Onderzoek
Aanleiding voor de discussie was een onderzoek dat FNV Formaat en Kluwer medio 2010 hebben uitgevoerd. Trainers/adviseurs van FNV Formaat Nicole Pikkemaat en Carolina Verspuij constateerden onder andere dat preventiemedewerkers te weinig worden ingeschakeld bij projecten als nieuwbouw en de herinrichting van werkplekken. Ook blijkt dat 42 procent niet beschikt over een duidelijke functieomschrijving.

Donner
In het forum zaten onder anderen Marga Zuurbier, directeur van de Arbeidsinspectie, en Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid voor de SP. Die laatste kondigde aan dat hij de onderzoeksresultaten aan zou kaarten bij minister Donner van SZW. ‘We hebben het tot nu toe niet over de preventiemedewerker gehad. Dat moeten we maar eens snel gaan doen.’

Open brief
Dagvoorzitter Koen Langenhuysen verwoordde de voornaamste punten van de forumdiscussie namens de 130 congresbezoekers in een open brief aan de nieuwe minister van SZW. (Zie voor de volledige tekst van deze open brief www.arbo-online.nl , toekomst preventiemedewerker.)