Etop Innovation Awards voor ledverlichting

Tijdens het Elektrotechniek Diner op 3 oktober zijn de Norled Polaris/HBI serie 200 en Dekra Led Keurmerk respectievelijk winnaar geworden van de jury- en publieksprijs van de Etop Innovation Awards 2011. Deze awards zijn een beloning voor de beste innovatie op het gebied van elektrotechniek.

De prijzen zijn uitgereikt in het kader van de vakbeurs Elektrotechniek. Ze worden uitgereikt in samenwerking met brancheorganisatie Fedet.

De Etop Innovation Awards kennen een jury- en een publieksprijs. Voor die laatste prijs konden bezoekers van Elektrotechniek bij hun registratie voor de beurs stemmen op een van de zeven genomineerden. Dekra Led Keurmerk kreeg hierbij de meeste stemmen. Het tesprogramma voor het Dekra Led Keurmerk zorgt ervoor dat afnemers van ledverlichting zich kunnen onderscheiden door een onafhankelijk keurmerk. De ene ledlamp is de andere niet. Er zijn grote verschillen op het gebied van energie-efficiëntie, lichtstabiliteit, levensduur en veiligheid


De winnaar van de juryprijs is Norled Polaris/HBI serie 200 van Spaapen Handelsmij en HBI Bisscheroux. Juryvoorzitter Aart de Geus roemt, namens de 11-koppige jury, het product om "de intensieve samenwerking tussen marktpartijen, wat heeft geresulteerd in een intelligent doordacht, functioneel ontwerp dat internationaal en praktisch toepasbaar is. Functionaliteit en vormgeving gaan in een natuurlijke symbiose samen. De vormgeving ondersteunt hierbij de functie."

Met de stand low-level van de Polaris, brandend op slechts 20% van de beschikbare capaciteit, kan energie worden bespaard zonder in te leveren op een gevoel van veiligheid. Het armatuur verbruikt in deze stand slechts 2,5 watt, terwijl ook de levensduur van de led’s toeneemt. De Geus: "Bij de uitvoering van het batterijcompartiment is volgens de jury sprake van een goed doordacht, functioneel ontwerp. De verschillende lenzen voor galerijen en entrees maken het product breed toepasbaar. De Polaris is volgens de jury "een product in een goede industriële vormgeving. Bestellen en ophangen. De low-energy stand is waardevol."