Engineering vanuit de cloud maakt hybride werken makkelijker

Geplaatst door Maartje Henket

Waar voorheen vaak gebruik werd gemaakt van on-premise geïnstalleerde software, kan tegenwoordig steeds meer onafhankelijk van een vaste werkplek aan projecten gewerkt worden. Het past bij de opkomst van BYOD, een afkorting van het Engelse Bring Your Own Device. Engineers zijn niet langer afhankelijk van de faciliteiten die werkgevers hen bieden om hun engineering werk te kunnen doen; ze kiezen zelf vanaf welk apparaat ze aan de slag gaan met hun taken. Waar de één de voorkeur geeft aan het werken met Linux, kiest de ander voor OS X van Apple op een Macbook of iMac. Welke apparatuur gebruik jij normaliter voor je engineering werk? 

Door: Lequal

Dat de manier waarop engineers hun werk uitvoeren veranderd is, blijkt ook uit de opkomst van hybride werken bij veel werkgevers in de IT- en technische sector. Sinds de pandemie werkt men steeds vaker gedeeltelijk vanuit huis. Het biedt engineers verschillende voordelen, denk aan het feit dat men thuis veel minder afgeleid wordt door collega’s en gesprekken om hen heen. De kantoortuin die enkele jaren terug geïntroduceerd werd, is over het algemeen niet weggelegd voor de gemiddelde engineer. Op NN.nl werd eerder een interessant artikel gepubliceerd over het hybride werken. In dit artikel lees je meer over hetgeen dit betekent voor engineers. 

Meer vrijheid voor medewerkers met hybride werken 
Het hybride werken heeft medewerkers van organisaties meer vrijheid gegeven, in lijn met het BYOD-principe. Een medewerker werkt niet langer vast vanaf kantoor aan projecten en losse taken; een engineer heeft de mogelijkheid zelf een geschikte werkplek te zoeken. Dit kan betekenen dat er enkele dagen per week vanuit huis gewerkt wordt, maar bijvoorbeeld ook dat men elkaar opzoekt in een koffiezaak in de buurt. Een koffiezaak kan een nieuwe, inspirerende omgeving bieden om tot creatieve oplossingen te komen voor de taken waaraan gewerkt moet worden. 

Uit een onderzoek van KPN (Monitor Hybride Werken) blijkt dat circa één op de drie medewerkers van werkgever wisselt, als hun manager hen verplicht naar kantoor te komen voor het uitvoeren van werk. Het geeft aan hoe men gesteld is op de vrijheid die het hybride werken hen biedt. 

Basisvereisten om hybride te kunnen werken 
Om daadwerkelijk hybride te kunnen werken moet aan verschillende basisvereisten worden voldaan. Denk bijvoorbeeld aan de IT-voorzieningen die ingeregeld moeten zijn om digitaal, vanuit huis en geheel los van kantoor te kunnen vergaderen. Sommige organisaties kiezen voor een VPN-verbinding vanaf de werkplek van een medewerker, om zo op afstand bij applicaties van de organisatie te kunnen komen. Het reguliere internetverkeer wordt hiermee gescheiden van het verkeer rechtstreeks naar zo’n bedrijfskritische applicatie. Niet alleen helpt het deze applicaties te continueren, ook verkleint het de risico’s die het werken vanaf een onbeheerd (thuis)netwerk met zich meebrengt. 

Andere organisaties kiezen ervoor de focus te verleggen naar het werken van uit de cloud. Dit door enerzijds applicaties die voorheen on-premise op bedrijfsmachines geïnstalleerd werden naar de cloud te verplaatsen en anderzijds door steeds meer over te stappen op SaaS-oplossingen (Software as a Service). Het werken vanuit de cloud heeft het leven van engineers vergemakkelijkt; het ondersteunt zowel het hybride werken als het principe van BYOD. 

Vraag naar cloud engineers neemt toe 
Andersom is de vraag naar onder meer cloud engineers sterk toegenomen, als gevolg van de reeds beschreven trend. Cloud engineers worden ingezet om onder meer de omgevingen van Microsoft Azure en bijvoorbeeld Amazon Web Services (AWS) in te richten, zodanig dat hier steeds meer on-premise draaiende applicaties naar toe kunnen worden verhuisd. Niet alleen houden engineers zich hierbij bezig met het inrichten en de architectuur van een cloud-omgeving, ook dragen zij een zekere verantwoordelijkheid voor het op de juiste wijze toepassen van best practices rond de veiligheid van deze omgevingen, het netwerk- en systeembeheer, enzovoorts. 

Niet alleen cloud engineers zijn in trek op de arbeidsmarkt; ook de vraag naar bijvoorbeeld data engineers blijft groeien. 

Voordelen van het hybride werken 
Eerder werd de vrijheid die hybride werken met zich meebrengt als een van de voornaamste voordelen ervan genoemd. Er zijn meer redenen om voor een hybride vorm van werken te kiezen. Denk aan de reistijd die je hiermee bespaart als engineer; je staat niet langer in de file aan het begin en eind van de werkdag. Die tijdsbesparing kun je gebruiken om meer tijd met het gezin door te brengen, of bijvoorbeeld om je kennis over (cloud) engineering verder uit te breiden. Door de auto wat vaker te laten staan, neemt ook de CO2-uitstoot af; goed voor het milieu en klimaat. 

Mocht je een nieuwe baan ambiëren, dan biedt het hybride werken het voordeel dat je niet langer afhankelijk bent van de afstand tussen je woning en je mogelijke nieuwe werkgever; het merendeel van het werk verricht je immers vanuit huis. Zo heb je de keuze uit een steeds groter aantal vacatures, nog los van de huidige situatie op de arbeidsmarkt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *