EMVT: Nieuwe manier van voeden

Inside the box en out of the box: over innovaties in power converters en wat dat betekent voor systeemintegrators

Bij systeemintegrators, bouwers van technische applicaties voor klanten, is het al jaren gangbaar om complete vermogensconverters bij gespecialiseerde fabrikanten in te kopen en vervolgens in hun applicatie te integreren. Omvormers van enkele watts tot meer dan een megawatt worden op die manier verwerkt, waarbij de fabrikant van de omvormer niet of misschien voor een deel bekend is met de uiteindelijke toepassing.

De ontwikkelingen in de omvormertechniek staan niet stil en fabrikanten komen voortdurend met producten die meer vermogen bieden per eenheid van volume of van massa, hogere rendementen, of in andere opzichten een verbeterde performance.

Toenemende ‘sophistication binnen de box’ vraagt echter ook om toenemende ‘sophistication buiten de box’ om te zorgen dat de vermeende voordelen van een verbeterd product daadwerkelijk tot hun recht komen en niet voor andere, nieuwe problemen gaan zorgen.

De World of Technology and Science (WoTS) in Utrecht is bij uitstek een plaats waar leveranciers en toepassers van ‘boxen’ elkaar ontmoeten. Daarom organiseert de vereniging voor EMVT zijn  halfjaarlijkse matchmaking-bijeenkomst dit keer op 6 oktober, tijdens de WoTS in de Jaarbeurs in Utrecht.

Vanaf 12.30 uur kunnen bezoekers terecht voor een kleine versnapering; daarna wordt plaatsgenomen in zaal Expedition, waar de voorzitter van de EMVT-vereniging om 13.20 de middag opent. Verder ziet het programma er als volgt uit:

13.30 uur – Gautham Ram van de groep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de TU Delft, spreekt over  de meest recente en aanstaande doorbraken in convertertechnologie en wat de gevolgen van die doorbraken zullen zijn voor degene die zulke converters toepast.

14.00 uur – Jeroen Heggelman van Danfoss/Vacon laat zien welke doorbraken inmiddels daadwerkelijk de markt hebben bereikt en welke technische uitdagingen hun klanten in de praktijk tegenkomen bij toepassing van die verbeterde producten.

15.00 uur – Na een pauze komt het gezichtspunt van de toepasser aan de orde in een bijdrage van Frank Leferink, hoogleraar EMC aan de Universiteit Twente en werkzaam bij Thales. Frank zal vooral ingaan op EMC-issues die een rol spelen bij integratie van off-the-shelf omvormers met steeds hogere interne frequenties en vermogensdichtheden in grote systemen.

15.30 – Nog praktischer wordt het tenslotte met Jan-Kees van der Ven van RH Marine Systems, die vanuit de systeemintegratiehoek met de aanwezigen wil kijken naar de rol van transformatoren.

Om 16.00 uur wordt de bijeenkomst afgesloten met een borrel.

Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden. Om toegang te krijgen is ook een aanmelding voor deWoTS noodzakelijk; dat kan hier.