EMC Event 2011: Hoezo Aziatische meuk?

“Vragen naar de CE-eisen als een product al klaar is, is hetzelfde als het vragen naar de vereiste functionele specificaties na afloop van de ontwerpfase.” Met deze vergelijking opende René Dijkstra het EMC Event bij Dare in Woerden. Een open deur? De praktijk wijst anders uit.

Dat EMC volop in de belangstelling staat blijkt uit de opkomst: een kleine 400 belangstellenden bezochten het vierdaagse event dat was georganiseerd door Dare en Würth Elektronik. En dat kennisoverdracht op dit gebied essentieel is, illustreerde Dijkstra met het feit dat 80% van de producten die in Duitsland uit de handel waren genomen afkomstig was uit Nederland. Dijkstra: "Hoezo Aziatische en Oost-europese meuk?"

Dijkstra trekt een vergelijking met de verkeersregels: "Je mag in Nederland nergens 140 rijden. Maar als je het toch doet en je krijgt geen ongeluk, je wordt niet geflitst en de politie ziet het niet, dan gebeurt er verder niets. Je bent natuurlijk wel in overtreding. Zo gaat het ook met de CE-markering." Maar als je dan wordt gepakt zijn de gevolgen niet misselijk. Advocaat Michael Gerrits is dé gevestigde juridische deskundige in Nederland bij vraagstukken op het gebied van CE-markering. Hij vertelde dat overtredingen op dit gebied worden aangemerkt als economische delicten en dan liggen de boetes in de orde van tienduizenden euros of gevangenisstraf.

Dankzij de deskundige sprekers op het Event zou dat laatste de 400 deelnemers in ieder geval bespaard kunnen blijven.