Elobau: ‘Onze hoeksensoren en joysticks bieden oplossing voor de agrarische sector’

Steketee produceert al meer dan 40 jaar schoffel- en grondbewerkingsmachines voor de agrarische sector voor mechanische onkruidbestrijding en grondbewerking. Van kleine tot grote machines, geschikt voor verschillende teelten en markten. Sinds 10 jaar specialiseert het bedrijf zich in hightech camerabestuurde schoffelmachines. Hoewel het mechanische aspect nog net zo belangrijk is als vroeger, voegt het bedrijf nu intelligentie toe met de hightech ontwikkelingen.

Uitdaging 1 – de geautomatiseerde machines hadden sensoren nodig

Steketee, dat sinds de zomer onderdeel uitmaakt van het Duitse Lemken, heeft de bediening van bepaalde componenten enige tijd geleden geautomatiseerd. Daardoor heeft het bedrijf sensoren nodig. Alles waarbij een hoekbeweging wordt gemaakt, moet namelijk worden bewaakt door een sensor. Neem de schoffelmachines die achter tractoren hangen: zo’n schoffel mag maar een bepaalde uitslag maken ten opzichte van de tractor. Met behulp van sensoren kun je dit monitoren en bijvoorbeeld de hoekverdraaiing van het verstelelement op een machine meten. Dat zorgt voor de juiste draaibewegingen.

steketee
"We waren op zoek naar hoeksensoren die betrouwbaar zijn, geschikt voor de landbouw en mobiele automatisering, en daarnaast niet te duur," aldus Lauwrens Struik, ingenieur bij Steketee. "En zodoende zijn we een aantal jaar geleden bij elobau terechtgekomen." Vanaf het begin van dit automatiseringsproces in 2009 worden de hoeksensoren van elobau gebruikt.

Elobau noemt zijn hoeksensoren ‘niet kapot te krijgen, zijn kwalitatief zeer goed, en goed geprijsd’. Dit, in combinatie met de goede communicatie, zorgt voor een gemakkelijke samenwerking waar Steketee zeer tevreden mee is. "De kwaliteit van de sensoren is zo goed dat er nog nooit problemen mee zijn geweest: zegt Lauwrens. Ik heb nog nooit onderdelen terug hoeven sturen voor reparatie."

Uitdaging 2 – onze grote machines vereisen slimme bedieningen

Als gevolg van de positieve ervaring met de hoeksensoren is Steketee verder gaan kijken naar de elobau portfolio. Ze stonden voor een nieuwe uitdaging: ze hadden een nieuw project voor een klant, namelijk het ontwikkelen van een grote machine met 3 schoffelmachines van elk 9 meter breed die in een groot frame hangen. Dit frame wordt vervolgens achter een tractor getrokken. De klant wilde meer capaciteit en dit betekende slimme oplossingen zoeken wat betreft de bediening.

Op de normale schoffelmachines van Steketee zitten hoeksensoren, en een bestuursensor met een camera. Vanuit de tractor kun je de hoofdfuncties bedienen met behulp van een touchscreen. Maar bij dit project moesten ze verder denken. "Hij heeft veel meer functies dan we normaal op onze machines hebben, dus gingen we onderzoeken wat een goede manier is om de machine te bedienen. Kan dat nog met een touchscreen, met knopjes, met verschillende opties? En toen zijn we bij de elobau joystick terechtgekomen," vertelt Lauwrens.

joy
De J4 joystick is een multi-axiale joystick met een multifunctionele greep. Je kunt hem allerlei functies toekennen en hij heeft diverse functieknoppen op de achterkant. "Die kunnen we mooi gebruiken om de meest voorkomende hydraulische functies te bedienen," aldus Lauwrens. En dit zonder dat je ook op een scherm hoeft te drukken, of weer naar een andere knop moet. Door deze multifunctionele en praktische oplossing zal Steketee bij toekomstige projecten weer gebruik maken van de joysticks.

Lauwrens vertelt hoe belangrijk het is om te zien dat elobau zich als bedrijf continu blijft ontwikkelen. "In de afgelopen jaren is het productportfolio gegroeid en op technologisch vlak en qua communicatie werken ze goed samen. Er komt altijd iemand langs om nieuwe producten samen door te nemen en te testen, en dit is een prettig en efficiënt proces. Bovendien heeft elobau een lekkere no-nonsense mentaliteit die ons wel aanspreekt", zegt Lauwrens. "Wij zijn ook gewend om zo te werken."