Elektronica-ontwikkeling op maat bij Development Club

Overal in de World of Automation en de World of Motion & Drives zijn standaard modules voor besturingselektronica (PLC), connectiviteit of monitoringssystemen te vinden. Deze gestandaardiseerde modules hebben belangrijke voordelen (zoals beschikbaarheid en doorlooptijd), maar het kan zijn dat er niet het gewenste of vereiste resultaat mee is te behalen. De World of Electronics biedt dan uitkomst: daar staan veel ontwikkelbedrijven die willen helpen deze toepassingsspecifieke elektronica te ontwikkelen. Oplossingen voor problemen die aanvankelijk onoplosbaar leken.

De World of Electronics (hal 9) heeft een echte ontwikkelhoek, met als kloppend hart het eiland met de Hackathon en het Development Club Paviljoen. Studententeams ontwikkelen tijdens de Hackathon live applicaties en toveren een woonkamer om in een smart home. Op het Development Club Paviljoen laten Engineering Spirit, Gepro Electronics, Intemo Special Products en TMC Electronics zien wat er mogelijk is. Uiteraard gaan ze op dit paviljoen graag het gesprek met de beursbezoekers aan om te kijken of de wensen van de bezoeker haalbaar zijn.

Rond het paviljoen is ook een tiental elektronica-ontwikkelaars gesitueerd, elk met een eigen focus en specialisme. Bezoekers met specifieke wensen of een bepaald idee komen op WoTS te weten of dat te realiseren is met standaard modules of met op maat ontwikkelde elektronica. Veel van deze ontwikkelbedrijven zijn ook betrokken bij het uitgebreide seminar programma.

paviljoen

Kloppend hart: het paviljoen van de Development Club

Dit zijn de deelnemers van het Development Club Paviljoen:

Engineering Spirit

Elektronica-ontwikkeling vergt specifieke en deskundige kennis. Niet ieder bedrijf beschikt over deze kennis of heeft de mogelijkheid elektronica op maat te maken. Engineering Spirit stelt zich al sinds 1991 tot doel om een creatieve partner te zijn voor slimme toepassingen door elektronica-ontwikkeling met embedded software. Het bedrijf verwerkt de wensen van opdrachtgevers tot specificaties en zet die om in een product, dat vervolgens wordt geproduceerd. Zo kunnen ook klanten zonder eigen elektronica-afdeling toch elektronica laten ontwikkelen en maken.

Om alle gegevens uit de elektronica op te slaan en te verwerken bouwt Engineering Spirit ook
PC en Cloud-Server software. Voor de weergave van gegevens ontwikkelt het bedrijf Apps (voor Android of Apple).

Tijdens het seminar ‘Embedded systeem versus PLC’ geeft Engineering Spirit een presentatie met als titel ‘Geen explosie alstublieft (Atex)’. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld bespreekt directeur Sander Kool een monitoringsysteem in een omgeving met gas en oliedampen. Vanwege het potentiële explosiegevaar zijn in zo’n systeem extra maatregelen nodig. Omdat de productaantallen op een paar honderd per jaar worden geschat, is ervoor gekozen een eigen elektronica-oplossing te maken. Kool kijkt naar de blokken, de fysieke grootte en de kosten en weegt de voordelen af tegen de nadelen. Ook spreekt hij over zijn ervaringen met de doorlooptijd bij de keuringsinstantie en met tussentijdse toevoegingen in de specificaties

Op het seminar ‘Online monitoring & maintenance’ geeft Sander Kool eveneens een presentatie, getiteld ‘Zorg je nog wel – even – voor beveiliging?’
Bij communicatie tussen apparaten is in het verleden weinig aandacht besteed aan afluisterbaarheid en inbraakgevoeligheid. Dan moest er achteraf nog even een beveiligingssausje overheen. Wat zou het effect zijn wanneer een hacker jouw database vult met nepgegevens? Zou je bedrijf het overleven? Aan de orde komen encryptie, authenticatie en aandachtpunten voor een goed beveiligde oplossing voor – vooral – wireless systemen.

Gepro Electronics

In de wereld van morgen zijn alle apparaten slimmer, aantrekkelijker en efficiënter, weten ze ook bij Gepro Electronics: "Het is een tijdperk van netwerken. Van sensoren die continu data verzamelen en met elkaar communiceren. Van informatie die blijft stromen. Overal, voor iedereen en altijd. Voorop blijven lopen is nog nooit zo uitdagend geweest. We zien nu nog maar een glimp van de miljoenen technologische mogelijkheden. We kennen Smart Sensing, Smart Industry, Domotica, The Internet of Things, Big Data. Maar we moeten nog zoveel ontdekken, zoveel proberen, zoveel verbeteren ook."

Gepro wil zijn klanten meenemen in de nieuwe toepassingen die blijven ontstaan. Zodat die klanten voorop blijven lopen. De ontwikkelaars van Gepro streven er naar om met printplaten met doordachte software waarde toe te voegen aan een product. Daarvoor werken ze samen met een uitgebreid netwerk van productdesigners, web- en app developers en assemblagebedrijven.

Gepro ontwikkelt bovendien de gadget voor de beurs Electronics & Applications in 2017: een IoT-sensorplatform.

In het seminar ‘Embedded systeem versus PLC’ behandelt Henri de Groot van Gepro een praktijkvoorbeeld bij Hoeflon Compactkranen. Dat bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt minihijskranen die verticaal transport mogelijk maken op plaatsen die normaal gesproken onbereikbaar zijn. Een Hoeflon-kraan is radiografisch heel nauwleurig bestuurbaar, dankzij besturingselektronica en slimme firmware die Gepro ontwikkelde en optimaliseerde. De Groot: "En als je dan toch bezig bent met kranen slimmer maken… dan maak je dat besturingssysteem ook modulair schaalbaar en maak je gebruik van een flexibel CAN-bus (CANopen protocol) netwerk. Met andere woorden: per kraan kan de klant in samenspraak met Hoeflon bepalen welke functionaliteit door de besturingscontroller wordt ondersteund. Maatwerk dus."

Intemo

Innovative Technology in Motion, dat is de passie van Intemo. Bij hen gaat het om innovatie in embedded computers, sensoren, componenten, en in productdesign op het gebied van industriële computers.

Intemo specialiseert zich in verschillende computeroplossingen, van standaardmodules tot integratie van verschillende modules in één product. Zo is het ook mogelijk om modules, zoals (touch)screens of computers in apparaten in te bouwen. En als de markt niet voorziet in oplossingen die aan gevraagde producteisen/behoeften voldoen, gaat een ervaren team van ontwikkelaars aan de slag om ieder probleem op te lossen. Zij zorgen ervoor dat er een maatwerk oplossing gevonden wordt.

Intemo is tevens betrokken bij de hackathon en levert daarvoor een zelf ontwikkeld sensor platform (Jose). Het bedriif speelt vaak met nieuwe ideeën. De ene keer komen die ideeën vanuit de eigen organisatie, de andere keer ziet men een behoefte in de markt die zij kunnen vervullen. In dit geval hebben de ideeën geleid tot de ontwikkeling van sensor Jose, die tot 63 omgevingsvariabelen meet.

TMC Electronics

TMC Electronics wil met gedreven elektronica-experts de uitdagingen van klanten vertalen in effectieve oplossingen. Om dat te bereiken heeft elke TMC-medewerker een eigen specialisme op het gebied van elektronica-engineering.

TMC-medewerkers vinden hun weg naar en binnen de kernactiviteiten van veel R&D-afdelingen binnen de Nederlandse high tech industrie. Door hun specialisme zijn ze vaak deel van een strategisch team maar vaak ook worden ze ingezet om de rol van projectleider te vervullen. Medewerkers van TMC Electronics zijn onder meer aan het werk bij DAF, FEI, Mutracx, NXP, Océ, Philips en TNO.

TMC Electronics is eveneens betrokken bij de Hackathon en geeft ook een presentatie tijdens het seminar ‘Embedded systeem versus PLC" met als titel ‘De volgende stap in software-engineering’.
De werelden van PLC en Embedded groeien steeds dichter naar elkaar toe. Hardware wordt steeds krachtiger, waardoor de scheiding steeds vager wordt. Wat kunnen deze beide werelden van elkaar leren? Op het gebied van software-engineering zullen nieuwe ontwikkelingen leiden tot een omgeving waarin functionaliteit gemodelleerd wordt, onafhankelijk van het platform (PLC, embedded). Vanuit deze modellen kan de software gegenereerd worden naar het zelf gekozen platform. Dit leidt tot veel nieuwe mogelijkheden en het zal volgens presentator Adriaan Walraven de manier van software-engineering op zijn kop zetten.

Development Club Paviljoen

Hal 9, stand 9A012

Seminar Embedded systeem versus PLC

Donderdagochtend 6 oktober, zaal Quest

Seminar Online monitoring & maintenance

Vrijdagochtend 7 oktober, zaal Quest