Een plus zonder minnen? Makerbot Replicator+ getest

Het is alweer drie jaar geleden dat Makerbot de vijfde generatie Replicator 3D-printers op de markt bracht. Eind vorig jaar kwam de 3D-printerfabrikant eindelijk met een opvolger. Is de Makerbot Replicator+ een waardige upgrade, of is er in die drie jaar eigenlijk geen steek veranderd? Wij testten de Replicator+ op zoek naar antwoord op die vraag. Met dank aan Layertec voor het ter beschikking stellen van het testexemplaar.

Zet de Makerbot Replicator van drie jaar terug en deze Replicator+ naast elkaar en je merkt op het eerste gezicht weinig verschillen. Dat komt vooral omdat beide machines exact even groot zijn. Het meest in het oog springende verschil is nog wel dat de glasplaat van het bouwplatform is vervangen voor een uitneembare kunststof plaat.

maker1

Uiterlijk verschilt de Replicator+ niet veel van de vorige Replicator.

De Replicator+ is volgens Makerbot 30 procent sneller dan het model uit 2014. Ook is het bouwvolume 25 procent groter, terwijl de uitwendige afmetingen gelijk zijn gebleven. Makerbot heeft daarnaast verbeteringen in de hardware en software doorgevoerd om vervorming te minimaliseren en er zo voor te zorgen dat de prints meer lijken op de originele 3D‑modellen in de computer.

maker2

Het uitneembare en flexibele kunststof bouwplatform zorgt dat prints zonder stickers, tape of spray te hoeven gebruiken blijven zitten en gemakkelijk weer te verwijderen zijn.

Printkwaliteit

Als eerste testten we de geclaimde verhoogde printkwaliteit. Tijdens onze tests bleek dat de prints inderdaad zeer strak zijn. Een test die we bijvoorbeeld deden met deze printer is het maken van een kubusvormige puzzel, waarbij de stukjes perfect in elkaar moeten passen na het printen. De vervorming bleek zeer laag te zijn en dat zorgt voor een betrouwbare en consistente printkwaliteit. Hoewel de Makerbot Replicator+ nog steeds een printer is die enkel PLA als materiaal gebruikt, behoort op het gebied van printkwaliteit tot de beste PLA-printers op de markt.

Verstoppingen?

Met enige argwaan zagen we tijdens het installeren van de 3D-printer dat Makerbot wederom de zelf ontworpen, verwijderbare ‘Smart Extruder’ gebruikt. Tijdens onze test van de vorige printer uit de Replicator-serie (Makerbot Replicator (5e generatie) getest, gepubliceerd op pp 20-22, in vakblad Constructeur 11-12, 2014) ondervonden we nogal wat problemen met de Smart Extruder. Echt ‘smart’ vonden we het ding niet en extruderen deed het op een gegeven moment ook niet meer.

Makerbot heeft blijkbaar geluisterd naar de klachten van testers en klanten. Bij deze Replicator+ wordt namelijk een nieuwe versie van de verwijderbare extrusie-eenheid geleverd die ze dan ook de ‘Smart Extruder+’ hebben gedoopt. Dit onderdeel is opnieuw ontworpen en belooft onder andere minder problemen met verstoppingen of vastgelopen filament.

Tijdens onze tests bleek de Smart Extruder+ inderdaad betrouwbaar te werken. We hebben de printer drie weken lang elke werkdag getest, zonder problemen met de materiaaltoevoer. Ook het uitwerpen van oud en invoeren van nieuw filament verliep vlotter en sneller dan met de oude extrusie-eenheid.

Makerbot verkoopt overigens ook losse versies van de Smart Extruder+, zodat je altijd een extra extrusie-eenheid kunt aanschaffen om zo min mogelijk downtime te hebben indien er toch iets mis gaat.

Maak nu een buiging

Veel 3D-printers in deze prijsklasse hebben een verwarmde glasplaat om op te printen, dit om vervorming en losraken van prints te voorkomen. Bij de Replicator+ is het bouwplatform een onverwarmde, uitneembare kunststof plaat. Op het eerste gezicht een vreemde keuze.

In de praktijk blijkt het nieuwe bouwplatform echter een geniale vondst. Door de flexibele kunststof waarvan de bouwplaat is vervaardigd, kan de plaat na een print met de hand gebogen worden. Hierdoor komen prints gemakkelijk los van de ondergrond. Ook is het oppervlak van de bouwplaat zo afgewerkt dat prints er grip op hebben, zonder dat de gebruiker met stickers, blauwe tape, of plakkerige sprays aan de slag hoeft. Dit maakt dat de printer tussen twee opdrachten in minder lang stilstaat vanwege schoonmaakwerkzaamheden.

Wel heeft de Replicator+ door het niet-verwarmde bouwplatform nog steeds de neiging om prints los te trekken als er geen ‘raft’ wordt meegeprint. In onze praktijktests bleek dit echter geen probleem. Rafts waren na het printen gemakkelijk te verwijderen van de rest van de print en de Replicator+ print altijd automatisch een raft mee, tenzij je dit expliciet uitvinkt in de software.

maker 3

Het is aan te raden altijd een raft mee te printen. Deze rafts zijn gelukkig gemakkelijk te verwijderen.

Software

Over die software gesproken: nog steeds gebruikt Makerbot voor alle printers de zelf ontwikkelde ‘Makerbot Desktop’-software. Deze is inmiddels al weer beland bij versie 3.10 (Windows, Mac of Ubuntu) en bevat nog steeds volledige integratie met Makerbot’s online ‘Thingiverse’-platform. Modellen zijn hierdoor heel snel zowel te vinden, als bouwklaar te maken via één applicatie. Uiteraard kun je ook gewoon lokaal opgeslagen (STL-)bestanden importeren en gebruiken. De software blinkt nog steeds uit in slice-snelheid en draaide op onze testcomputer zeer stabiel.

maker 4

Makerbot Desktop 3.10 bevat een snelle slicer en integreert het online Thingiverse-platform in één enkele applicatie.

Tijdens het testen had de software wel enige moeite met het consequent toevoegen van rafts bij printopdrachten die uit meerdere STL-bestanden zijn opgebouwd. Als je hierbij te weinig ruimte tussen de objecten overlaat, wordt enkel het eerste object met raft geprint en de rest zonder, met rondschuivende objecten tot gevolg. Dit kan natuurlijk met een toekomstige software-update worden opgelost. Een mogelijke workaround is om zelf eerst alle te printen STL-files samen te voegen voordat je ze in Makerbot Desktop importeert.

Connectiviteit

Net als bij het vorige model biedt Makerbot nog steeds veel connectiviteitsopties aan de gebruiker. De printer werkt zowel via USB-kabel, als via Ethernet- of WiFi-netwerken met alle moderne Windows-, macOS- en Linux-systemen en prints kunnen ook via USB-stick aan de printer worden gevoerd. Via een app is de connectiviteit zelfs uit te breiden naar draagbare iOS- of Android-apparaten. De printer biedt live video via een webcam en de app houd je zelfs op afstand op de hoogte van de voortgang van printopdrachten. Het enige nadeel dat wij merkten was het trage proces tijdens het draadloos koppelen van de printer.

Conclusie

Makerbot heeft op het eerste gezicht met de Replicator+ weinig veranderd aan de vijfde generatie van hun 3D-printers. Schijn bedriegt echter en Makerbot heeft alle problemen van de vorige printer weten op te lossen, naast het doorvoeren van enkele daadwerkelijk bruikbare innovaties, zoals het inventieve buigbare bouwplatform. Hoewel de creatieve opties nog steeds wat beperkt zijn, doordat een dual extruder-optie ontbreekt en de printer alleen met PLA kan printen, zijn de geprinte objecten van dusdanige kwaliteit dat we deze 3D-printer van harte kunnen aanbevelen.

Nathan Strik

layertec.nl

 

  

Sterke punten

–              Groter bouwvolume binnen hetzelfde formaat

–              Licht in gewicht, met solide bouwkwaliteit

–              Uitgebreide connectiviteitsopties

–              Zeer goede printkwaliteit

–              Flexibele bouwplaat zeer handig

Verbeterpunten

–              Kleine software-bugs in Makerbot Desktop

–              Geen dual-extruder-optie

–              Print alleen PLA

–              Toevoegen aan draadloos netwerk duurt erg lang

  

Makerbot Replicator+ in het kort

Printtechniek:   FDM/FFF

Printmateriaal: PLA

Laagdikte:           0,1 mm

Afmetingen (lxbxh):      52,8 x 44,1 x 41 cm

Printvolume (lxbxh):     29,5 x 19,5 x 16,5 cm

Gewicht:             16 kg