Een goede houding is het halve werk

Veel werknemers lijden aan lichamelijke klachten, vaak met verzuim als gevolg. Een ergonomische bureaustoel voorkomt veel leed. Een comfortabele zithouding zorgt bovendien voor betere prestaties op het werk.

Zittend werken wordt gezien als een luxe. Werknemers met een kantoorbaan van negen tot vijf, zitten al snel zo’n 40 uur per week aan hun bureaustoel geplakt. Veel zitten lijkt op het eerste gezicht weinig belastend voor het lichaam. Dat valt tegen.

Rugklachten
Ongeveer 40% van de meldingen van lichamelijke klachten bij bedrijfsartsen zijn aandoeningen aan het bewegingsapparaat, waaronder de rug. Rugklachten staan op nummer één van beroepsklachten, zo meldt de medische website MedicalFacts.nl. En het zijn niet alleen bouwvakkers die klagen. Ook de typende werknemer heeft vaak last van rugklachten of RSI.

Plezier
Volgens Joep Goverde, ergonoom van Arbo Unie kan een slechte zithouding leiden tot rug-, nek- en schouderklachten, met een verminderde concentratie tot gevolg. Een niet-instelbare of onjuist ingestelde rugleuning leidt vaak tot rugklachten. Ontbrekende of niet-instelbare armleuningen kunnen voor nek- of schouderklachten zorgen. Allemaal niet erg bevorderlijk voor de prestaties op het werk en belangrijker nog: het plezier in het werk.

Stoelen met knopjes
Veel merken van kantoormeubelen leveren tegenwoordig ergonomische stoelen. Zo’n stoel zorgt voor de minst belastende zithouding en voorkomt daardoor veel klachten. Belangrijk is dat de stoel goed is ingesteld om de juiste houding te krijgen. Veel bureaustoelen zijn voorzien van allerlei knopjes, hendeltjes en schroefjes, waarvan de werking niet altijd duidelijk is. Als deze niet goed worden ingesteld, kan dat alsnog voor een slechte zithouding zorgen.
Veel grote bedrijven hebben zelf een medewerker in dienst die de bureaustoelen van werknemers op de juiste wijze instelt.

Afwisseling
Volgens ergonomen is naast de juiste zithouding ook afwisseling erg belangrijk. Hoe comfortabel de stoel ook is, sta regelmatig even op om de lichaamshouding te veranderen. Eens per twee uur een wandeling naar de koffieautomaat doet wonderen.

Bron: Elsevier

Door NEN is in 2009 is het eerste exemplaar van de herziene NPR 1813 uitgereikt. Het uitgangspunt van deze richtlijn is dat kantoormeubilair geschikt is voor een zo groot mogelijk percentage Nederlandse gebruikers.

Dit betekent dat zowel kleine vrouwen als lange mannen – en alle maten daartussenin – hetzelfde meubel kunnen gebruiken. De NPR 1813:2009 nl ‘Ergonomie – Richtlijn voor kantoormeubelen en hun toepassing bij de inrichting van administratieve ruimten en kantoren – Toelichting bij de NEN-EN 1335-reeks, de NEN-EN 527-reeks en NEN-EN 13761’ kan als leidraad en checklist dienen bij het herinrichten of totaal nieuw inrichten van een werkomgeving.