Dwaze dagen

Het duurde even voor ik de foto boven water had. De eerste officiële presentatie in Europa van stereolithografie. Op de EMO in Hannover in 1989 met een SLA-250-machine van 3D Systems. 3D Systems-oprichter Chuck Hall geldt als de vader achter de stereolithografie meen ik en bracht in die jaren de eerste machines op de markt. Op de zwart-witfoto een man die een cilindervormig product toont. Op het oog niet indrukwekkend en zeker geen gebeurtenis die ik destijds bewust heb meegekregen. Te druk in mijn laatste jaar op de HTS.

Dat is inmiddels wel veranderd. 3D-printing als begrip is denk ik zo’n beetje gemeengoed. Ook voor de medemens die zich niet bezighoudt met vormgeving, ontwerp en productietechniek. De technologie is voor de massa minder interessant, de mogelijkheden daar heeft denk ik iedereen wel kennis van genomen.

En met dat laatste heeft wat mij betreft het begrip ‘Dwaze Dagen’ wel een wat andere betekenis gekregen. De ‘Liberator’ – het eerste geprinte pistool op de slagpin na. Het heeft allemaal te maken met vrijheid – en democratie geloof ik. Of een ander belangrijk recht. Want elke Amerikaan weet uiteraard – ‘Guns don’t kill people – people kill people’.Waarom je ze dan zou helpen met het vrijelijk ter beschikking stellen van allerhande gereedschap dat hier een handje bij kan helpen, blijft voor mij dan toch de vraag.

Niet dat ik nu verwacht dat de enthousiaste kopers van de printertjes van de Bijenkorf nu en masse pistolen gaan printen. Daar zijn de Cube 3D-printers – overigens ook van 3D Systems – dan weer niet geschikt voor. Ik zie ook de vaderlandse onderwereld niet in grote getale naar de ‘Dwaze Dagen’ komen en 3D-printers aanschaffen.

Rond dezelfde speelde ook een gebeurtenis met een geprint product. Met 3D-printen kon de levensbedreigende ademhalingsaandoening van een klein kind kon worden opgelost. De 3D-spalk die de luchtwegen van het kindje openhoudt is bovendien vervaardigd uit een biopolymeer en zal uiteindelijk vergroeien met het reguliere weefsel van de luchtpijp. Toegegeven – ook dit bericht heeft de nodige media-aandacht gekregen. Maar zeker niet in dezelfde mate. Laten we hopen dat het maar een paar dwaze dagen waren.

Robin Zander

r.zander@mybusinessmedia.nl