Duurzame mobiliteit

Op het Testtechnologie Paviljoen staan twee voorbeelden van duurzame mobiliteit centraal. De Greenchoice Forze van het Formula Zero Team Delft en een elektrische auto van HAN Automotive. De toekomst van duurzame mobiliteit is in ontwikkeling en dan rijst al snel de vraag: wat is het rendement? Nu geldt dat voor zowel de energie-opwekking, -distributie en -verbruik bij de nieuwe vormen van mobiliteit. De testen aan deze objecten geven kijkjes in de keuken.

Zo wordt door HPR Techniek getoond welk teruggeleverd vermogen verkregen wordt door het remmen van het voertuig. Nu gaat het dus om het rendement. De bezoeker kan een inschatting maken hoe hoog dat rendement is, waarna hij het concreet kan meten. Een ander voorbeeld is vaststellen van de eigenfrequentie van de wieldraagarm. Daqpoint  laat de bezoeker gebruikmaken van een intelligent data-acquisitiesysteem, waarbij hij een aantal parameters instelt en zodoende de eigenfrequentie bepaalt.

Actie van bezoeker

Weetech test de bedrading en de componenten van een dashboard. De voorgeprogrammeerde testen met het dasboard vragen om acties van de bezoeker. Hartech meet de bedieningskracht van het stuurwiel. Door aan een stuur te draaien, waarbij het verloop van het draaimoment versus de tijd op een scherm wordt weergegeven, ‘rijdt’ men dan door een traject.

Grote toekomst

Dat duurzame mobiliteit een grote toekomst tegemoet gaat, is te zien op een presentatie van HAN Automotive. Professor Bram Veenhuizen toont de diverse technologische uitdagingen, de roadmaps van grote autofabrikanten en de verschillende activiteiten in Nederland. Helaas kunnen beursbezoekers de aanwezige testobjecten – zaols de Greenchoice Forxe en de elektrische auto van HAN Automotive –  niet zelf door de RAI heen sturen. Wel kunnen zij  zich proefondervindelijk verdiepen in duurzame mobiliteit op het Testtechnologie Paviljoen.