Door HAN ontwikkelde Proximo-app benut alle sensoren

Bij een tot de nok met sensoren gevulde gadget als de Proximo hoort uiteraard een aanvullende app. Samen met vier andere studenten van de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) heeft Tim Godschalck de Proximo-app ontwikkeld. Een boeiend en leerzaam traject, aldus Godschalck.

De HAN-studenten, die een HBO-opleiding tot software-ontwikkelaar volgen, kregen de opdracht mee om een mobiele applicatie te bouwen. Een van de mogelijkheden was de ontwikkeling van een app voor de Proximo, de beursgadget voor de WoTS 2018. "De beschrijving van het project leek ons het leukste", vertelt Godschalck. "Daarna zijn we in contact gekomen met Paul Petersen van FHI. Dat ging heel snel. Daarna hebben we de opdracht besproken."

Samen met vier collegastudenten begon Godschalck (23) het ontwikkeltraject. Daarbij kreeg hij de rol van contactpersoon toebedeeld en hield zo contact met FHI: "Dat heet opdrachtgever by proxy. Ik was eigenlijk een tweede opdrachtgever. Daarbij moet je de eisen van FHI goed in de gaten houden en bij wijzigingen contact opnemen met de opdrachtgever."

Het juiste framework

Belangrijk in het ontwikkeltraject voor een mobiele app is welk framework wordt gekozen. Met het juiste framework maakt een developer een app tegelijkertijd voor iOS en Android. Godschalck vertelt dat na het nodige onderzoek de keuze uiteindelijk viel op het Ionic Framework: "Vervolgens gingen we programmeren met Typescript, vergelijkbaar met Javascript."

Uiteindelijk is een app gebouwd die met de sensoren in de Proximo communiceert. "De app representeert de data die de Proximo kan meten", zegt Godschalck. "Denk aan luchtvochtigheid, temperatuur, licht en een stappenteller. Deze representeren we met grafieken over de tijd. Ook hebben we een kaart van Nederland gemaakt waarin waardes vanuit de Proximo per locatie getoond worden." Daarbij gebruiken de studenten een api van Google.

Tijdens het ontwikkelproces hebben de HAN-studenten contact gehad met IDEEtron, die verantwoordelijk is voor de firmware van de beursgadget. Daarnaast heeft Godschalck vooral communicatieskills geleerd: "Het werd gaandeweg duidelijk dat je goed moet blijven communiceren met de opdrachtgever. Ook zijn we steeds beter met Scrum, een softwareontwikkelproces, gaan werken."

De app voor de Proximo zal rond de WoTS in september beschikbaar komen op Google Play en de iOS App Store.