Dodelijk ongeval militair door openstaande valbeveiliging

Het valbeveiligingsapparaat van de 38-jarige luchtmachtmilitair die op zaterdag 13 februari 2010 een dodelijke val maakte tijdens een klimtraining in Schaarsbergen, bleek ‘open’ te staan. Dat staat in het rapport ‘Val uit klimtoren Schaarsbergen’, dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag heeft gepubliceerd.

De militair heeft vermoedelijk tijdens de klim de valbeveiliging aangeraakt, waardoor deze niet meer functioneerde. Het ministerie van Defensie heeft kort na het voorval het gebruik van dit type valbeveiliging verboden.
Sinds de introductie van het valbeveiligingsapparaat ‘mini-traxion’ zijn meerdere incidenten bij Defensie gemeld, waarbij de valbeveiliging tijdens het klimmen in de stand ‘open’ sprong. In die stand biedt het apparaat bij een val geen weerstand aan het touw, en wordt val niet opgevangen. De klimspecialisten van Defensie hebben op basis van deze meldingen de kliminstructies aangepast. De incidentmeldingen zijn niet op een hoger niveau in de organisatie gerapporteerd. Evenmin werd het potentiële gevaar onderkend. 
Klik hier voor het volledige bericht
Bron: Onderzoeksraad