Dit zijn de vijftien genomineerden voor de TechniShow Awards

“We zien al geruime tijd dat de maakindustrie slimmer en efficiënter wordt en dat is nu ook in de inzendingen te zien voor de TechniShow Award”. Dat zegt de voorzitter van de jury Tom Bouws (KvK). Bovendien ziet hij aan de inzendingen duidelijk dat software de industrie inloopt. De uitreiking van de awards is op woensdag 7 maart tijden de Avond van de Maakindustrie.

De jury van de TechniShow Innovation Awards heeft uit 34 inzendingen afkomstig van 31 bedrijven 15 nominaties gekozen in de 3 categorieën: ‘Nieuw op de Benelux markt’, ‘Commerciële innovatie’ en ‘Made in de Benelux’. De inzendingen representeren de Smart Industry trends die de laatste jaren hun intrede hebben gedaan in de maakindustrie: digitalisering, robotisering, 3D-printen, automatisering en oplossingen om efficiënter en meer maatwerk te produceren.

3D-printen productierijp

Juryvoorzitter Tom Bouws is actief in het Programmabureau Smart Industry. Hij ziet een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de vorige award. "Op dit moment zie je dat er echt praktische oplossingen op de markt komen, die bedrijven kunnen toepassen om hun productie slimmer in te richten. Dat zijn naast software- en automatiseringsoplossingen ook innovaties op mechanisch gebied. Daarnaast kunnen we ook stellen dat 3D-printen zich steeds verder ontwikkelt en productierijp is geworden. Meer lasers in een bouwkamer, hogere opbouwvolumes, serieproductie en zelfs automatisering zijn voorbeelden die economisch verantwoord industrieel printen mogelijk maken."

Hoog niveau

Bouws is blij verrast over het niveau van de inzendingen dit jaar. "De inzendingen zijn goed beoordeeld en wat betreft puntentelling zaten alle producten behoorlijk dicht bij elkaar. Aan de inzendingen is duidelijk te zien dat software de industrie inloopt en dat zullen we straks ook zien op de TechniShow. De traditionele bewerkingstechnieken worden aangevuld met digitaliseringsoplossingen zoals besturingssoftware, programmering, slimme randapparatuur en managementinformatie. De meeste inzendingen ondersteunen productiever en/of meer maatwerk produceren. Op het gebied van nieuwe verdienmodellen, zoals dienstinnovaties, is er nog een onontgonnen gebied."

Unaniem

De jury heeft de inzendingen beoordeeld op de aspecten slimmer en sneller ondernemen (Smart Industry), economische impact, commerciële toegevoegde waarde, maatschappelijke impact en de mate waarin de innovatie echt nieuw, uniek en onderscheidend is.

‘Nieuw op de Benelux markt’

Voor de categorie ‘Nieuw op de Benelux markt’ zijn acht inzendingen genomineerd. Deze inzendingen zijn in 2017 op de Nederlandse markt gekomen of moeten nog op de markt komen. De acht inzendingen die zijn genomineerd voor deze Award zijn in willekeurige volgorde:

Trumpf

Trumpf heeft dit jaar twee producten ingezonden die allebei zijn genomineerd: de TruPrint 5000 3D-metaalprinter en de TruMatic 1000 fiber combimachine.

Hexagon

Hexagon is genomineerd met de Leica Absolute Scanner, een laserscanner gecombineerd met een Leica Absolute Tracker.

Renishaw

Met de RenAM500Q heeft Renishaw een plaats weten te bemachtigen tussen de genomineerden. Deze 3D-metaalprinter is ontwikkeld voor industriële productie en is voorzien van vier 500W lasers. 

  

Will-Fill

Will-Fill is een gepatenteerde en innovatieve oplossing die als doel heeft de emulsie in metaalbewerkingmachines te vullen, hervullen, bewaken en te rapporteren.

Robotics Benelux

De Pick-app van Robotics Benelux is een innovatieve app op een tablet, waarmee industriële robots van Comau eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden.

Cellro

Cellro dingt mee met twee innovaties voor het Xcelerate automatiseringssysteem: de fiXture eXchange en Smart Gripper. Hoewel bestemd voor verschillende toepassingen – respectievelijk frezen en draaien – helpen beide nieuwe technieken op procesniveau hetzelfde doel te bereiken. 

  

BMO Automation

De BMO Xenon software biedt de verspanende ondernemer inzicht in het totale productieproces binnen zijn bedrijf, door alle beschikbare data die binnen de verspanende fabriek voor handen is aan elkaar te koppelen.

Commerciële Innovatie

Vier genomineerden dingen mee met de Commerciële Innovatie Award. Deze inzendingen zijn in 2017 op de Nederlandse markt gekomen of komen dit jaar uit en zijn in nog geen enkel ander land op de markt gebracht. Tevens zijn de innovaties nog niet eerder op de TechniShow gepresenteerd. De genomineerden zijn in willekeurige volgorde:

Romias

De inzending van Romias betreft de MAC-1500 mobiele, autonome en collaboratieve robot. De robot is in staat zichzelf te verplaatsen naar de plek waar hij nodig is en bepaalt hierbij zelf welke route hij neemt en kan zelfstandig om bewegende obstakels heenrijden.

Gibac Chemie

Gibac Chemie is genomineerd met de Blaser Liquid Tool. Dit reinigingssysteem is ontwikkeld voor de High Tech industrie. 

  

Kuunders Technoworks

De Kuma plaatwerkdetectie is een volledig nieuwe, gepatenteerde machine, die laserparts van een nesting door middel van 3D-vision identificeert en vervolgens via een inkjet markeert. 

  

Gibas en Rhenus Lub

Gibas Tools heeft in samenwerking met Rhenus Lub het Fluid Fill Matic (FFM) ontwikkeld. Dit systeem controleert automatisch het koelsmeermiddel in de machine.

Made in de Benelux

Voor de Made in de Benelux zijn drie inzendingen genomineerd. Deze bedrijven komen van origine uit de Benelux en hebben de productie ook in de Benelux gevestigd.

Style CNC Machines

De Style SMESH 2-step Gear (SS2-sG) biedt de mogelijkheid om op de Style draaibanken onder vollast te schakelen. Door de SS2-sG is het eenvoudiger om een grotere doorlaat op de machine te installeren.

  

Resato International

Resato komt met een oplossing om 24/7 zorgeloos onbemand te werken, terwijl het complete proces bewaakt wordt. 

  

Q-Fin Quality

Q-Fin Quality Finishing heeft de F1200 machine qua prestaties en design doorontwikkeld. Het is een machine voor het ontbramen, slijpen, en afronden van metalen plaatdelen tot 1.200 mm breed.

Avond van de maakindustrie

De winnaars van de drie awards worden op 7 maart bekendgemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie. Alle genomineerden presenteren van 20 maart tot en met 23 maart op TechniShow 2018 hun innovaties. Tijdens de Avond van de Maakindustrie reikt Metaalunie ook de Smart Manufacturing Award 2018 uit.