De rol van componenten in de Proximo

Bij het ontwikkelen en produceren van de Proximo zijn veel partijen betrokken. De firma PM Komponenten ontwikkelde de behuizing van de beursgadget, terwijl Metafas een geprinte folie maakt.

Harms Jansen weet als productspecialist behuizingen bij PM Komponenten alles over behuizingen. De behuizing van de Proximo kende specifieke aandachtspunten tijdens het ontwerpproces: "De behuizing is altijd weer een uitdaging voor de gadget omdat alle andere componentenleveranciers hun eigen producten willen laten zien en deze niet in een ‘omkasting’ willen verstoppen."

"In dit geval zijn we begonnen met een kleinere behuizing, maar deze bleek uiteindelijk niet te passen. Met een standaardbehuizing is er voor ons verder geen ontwerpproces. De engineering ligt dan bij het printontwerp op basis van de bevestigingspunten in de behuizing. Vervolgens is de mechanische bewerking van de behuizing aan de beurt. Openingen voor connectoren, drukknopjes en displays voeren wij uit in onze werkplaats", vertelt Jansen.

De behuizing is een kunststof spuitgietartikel. De openingen worden met een freesmachine (CNC) aangebracht. Jansen: "In dit geval zijn er geen specifieke eisen gesteld ten aanzien van materiaal en de afdichting. Voor ons staat de promotie van deze nieuwe behuizing, BoPad geheten, voorop. Uiteraard willen we graag een lichte, handzame gadget en daarom is het formaat wel van belang."

Speciale folie

Ook Hans van de Mortel is namens Metafas betrokken bij de Proximo. Zij werken aan een speciale folie die nodig is voor de membraanschakelaars van de Proximo. Van de Mortel: "We maken de tekeningen met RIP-software zodat onze Computer-to-Screen-machine begrijpt wat er moet gaan gebeuren. Na het maken van de stempel wordt de tekening met een CTS-machine op de zeef overgebracht. De zeefdrukmachine maakt vervolgens afdrukken die als halffabricaat worden gedroogd in een droogtunnel. Vervolgens wordt na embossing de combinatie op maat gesneden met een CO2-laser."

Naast Metafas en PM Komponenten zijn er nog veel meer bedrijven betrokken bij de ontwikkeling van de Proximo. Zij houden onderling contact via webtools als Slack. Andere componentenleveranciers zijn Ideetron, MyProto-DVC, Nijkerk electronics, Würth Elektronik, NDK, Elincom electronics, Farnell en Phoenix Contact.