De koe is achterhaalde technologie

Wij houden van vlees, en dat is een probleem. In 2050 moeten 9 miljard mensen van vlees worden voorzien. Dat is vanaf nu een toename van 70%, maar momenteel wordt al 70% van de agrarische grond gebruikt voor veeteelt.

Bovendien stoot de veestapel een enorme hoeveelheid broeikasgassen uit – koeien boeren methaan – evenveel als de transportsector. En vooral koeien zijn inefficiënt in het omzetten van voer naar voedsel voor de mens. Zo kost een kilo rundvlees 15 000 liter water. De koe is als voedingstechnologie achterhaald.

Professor dr. Mark Post (Universiteit Maastricht) sprak gisteren op de WoTS over een mogelijke oplossing die op termijn 90% land, 90% water en 60% energie bespaart. Hij kweekt hamburgers. "Je hebt helemaal geen dierlijk eiwitten nodig," zegt hij, "maar we vinden het lekker. Bovendien is het een statussymbool". Post is er met zijn team in geslaagd om spierweefsel te kweken op basis van stamcellen. Dat spierweefsel moet vervolgens enige tijd worden belast, zodat het eiwitten gaat vormen. En dan "een beetje zout erbij, eiwit, wat broodkruimels, en je hebt een burger die onmiskenbaar naar vlees smaakt". Een Michelin-ster zat er bij een proeverij niet in voor de  kweekburger – die overigens nog wel een kwart miljoen euro kost. Maar dat was wellicht een kwestie van een beetje vet toevoegen. 

De opdracht is nu het vinden van een methode om op industriële schaal heel veel cellen te kunnen kweken. Eén zo’n hamburger bevat er namelijk al 30 miljard.