D&E Event 2010: hardware en software in één bed

Onder het motto Hardware & Software samen ‘Embed’ vindt op 21 september de twaalfde editie plaats van het D&E Event. Tijdens het jaarlijkse Design Automation & Embedded Systems-evenement kunnen ontwikkelaars en toepassers van embedded systems in het Evoluon in Eindhoven kennis nemen van de nieuwste technologieën en visies en ervaringen uitwisselen met vakgenoten.

In veel technologische producten ligt tijdens de ontwikkeling de software steeds dichtbij de hardware en andersom, vandaar dat organisator FHI knipoogt naar de term ‘embed’. Ook in de keten neemt de samenwerking toe, waarbij nieuwe software­ ondersteuning in het ontwikkelproces van technische producten. Kortom hardware en software groeien naar elkaar toe en dit is zichtbaar op het D&E event in zowel lezingen als op een speciaal ingerichte  beursvloer.

‘Speeddaten’

Dit jaar is er voor het eerst op het D&E Event gelegenheid ingeruimd voor individuele contactmomenten met de exposanten. Gedurende de dag kunnen bezoekers  zich melden voor een speed­consult tijdens de lezingen. Zo’n speedconsult is een exclusieve afspraak met een exposant, waarin specifieke aandacht kan worden besteed aan een individueel vraagstuk gegeven.

Dat optimaal gebruik van hardware en software tot winnende resultaten kan leiden toont het Private Energy Solar Team in de eerste plenaire lezing van het Event. Dit team won de Frisian Solarchallenge – een race voor boten op zonne-energie – met behulp van een goede rompvorm, sterke zonnecellen, vernieuwd accusysteem en tactisch samenspel door softwaretoepassingen. De projectleider vertelt over de totstandkoming van de Solarboot en dan vooral over de hardware- en softwareontwikkelingen. De tweede plenaire presentatie gaat over een uniek samenwerkingsproces: 25 bedrijven uit de elektronicabranche werken samen om tweeduizend RF Soundgadgets beschikbaar te stellen aan de bezoekers van de beurs HET Instrument. De ontwikkelaar van de gadget, de componentenleveranciers en de producent geven een kijkje achter de schermen van het ontwerp- en productieproces.

Wiki

Daarna zijn de presentaties van de deelnemers te volgen, in de vorm van parallelsessies. Afsluitend krijgen de bezoekers een introductie tot Wiki Components, een brandnieuwe webapplicatie ten behoeve van ontwik­kelaars en engineers. Wiki Components is een online open-source componentenbibliotheek met specificaties, schema’s, 2D- en 3D-data en alle gegevens die nodig zijn voor het ontwikkelen en produceren van printkaarten

Informatie en aanmelden: klik hier voor de D&E-pagina van FHI

Het lezingenprogramma

09.30 – 09.55

De techniek achter een winnende Solarboat

Dat optimaal gebruik van hardware en software tot een kampioenschap kan leiden, toont het Private Energy Solar Team. Zij wonnen de Frisian Solar Challenge 2010 met behulp van een goede rompvorm, sterke zonnecellen, een vernieuwd accusysteem en een tactisch samenspel van software toepassingen. Projectleiders Gerard van der Schaar en Mark Scholten vertellen over de totstandkoming van de solarboot en zoomen in op de hardware- en software-ontwikkelingen.

Gerard van der Schaar / Mark Scholten, Furia One

10.00 – 10.25

‘Making of the Soundgadget’

Vijfentwintig bedrijven uit de elektronica werken samen om tweeduizend gadgets beschikbaar te stellen aan de bezoekers van HET Instrument 2010. Op het D&E Event wordt uit de doeken gedaan hoe de RF Soundgadget is ontworpen, voorzien van componenten en wordt geproduceerd.  Met valkuilen en hoogtepunten in het proces.

Salland Electronics, Texas Instruments en Global Electronics

10.30 – 10.55

Pauze

11.00 – 11.25

e-Collaboration in de supply chain

Het elektronica-realisatieproces wordt gekenmerkt door een continue stroom van wijzigingen, nieuwe ver­sies, updates en feedbacks tussen alle betrokkenen. Het is niet eenvoudig alle partijen voortdurend van de laatst geldende informatie te voorzien. Professionele e-Collaboration software biedt hiervoor de oplossing.

Jan Keizer, Adeon Software House

Embedded systemen bugvrij door real-time testen

Verwachtingen van gebruikers, regelgevende instanties en de concurrentiedruk vragen om producten die almaar in complexiteit toenemen. Tegelijk is er de noodzaak voor kortere ontwikkelcyclussen, grotere betrouwbaarheid en de vaste of krimpende budgetten. Met andere woorden: de ontwikeling en het productieproces moeten hun optimale efficiëncy halen om succesvol te zijn.

Real-time testen is een methode om elektronische besturingen en elektromechanische systemen te testen waarbij de omgeving waarmee deze systemen normaliter zijn verbonden wordt gesimuleerd. Op deze wijze kunnen vaak en minder vaak voorkomende storingen worden voorkomen. Peter Engelbracht bespreekt voorbeelden van real-time testen, methoden om snel real-time testsystemen te bouwen en lopende ontwikkelingen van real-time testsystemen.

Peter Engelbracht, National Instruments

Hoe energiezuinig wilt u het hebben?

Het is nu belangrijk voor later om over energiegebruik na te denken. Texas Instruments maakt gebruik van innovatieve producten en neemt de seminarbezoekers mee naar de wereld van alternatieve energieopwekking, -omzetting en -opslag. Patrick Verkennis toont oplossingen voor efficiënt energiegebruik.

Patrick Verkennis, Texas Instruments namens Sillica

11.30 – 11.55

Boundary-scan zinvol en bereikbaar voor hardwareontwerpers

Na een uitleg over boundary-scan komt de waarde hiervan aan bod voor de hardwareontwerper. Een gratis boundary-scan tool gecombineerd met een controller van Altera, Xilinx of JTAG-Technologies maakt het mogelijk zonder probe-access te meten op een fine-pitch print assembly.

Rik Doorneweert, JTAG Technologies

Besturingssysteem in embedded ontwerp overbodig

Vaak kiezen engineers een zwaar en duur operating system voor de communicatie met de buitenwereld. Overbodig!. Transfer laat zien dat je een FPGA-systeem kunt ontwerpen, inclusief microcontroller en alleen die drivers die ook daadwerkelijk nodig zijn.

Transfer

Bluetooth Low Energy protocol

John Leonard bespreekt de belangrijkste factoren voor efficiënte prestaties van een ultra-low-power radio. In het Bluetooth Low Energy protocol zijn de eisen daarvoor vastgelegd en in de presentatie wordt een overzicht gegeven van deze Bluetooth-technologie. Daarbij horen ook fundamentele ‘do’s and dont’s’ en een toelichting op de manier waarop de  protocol-stack aan de gestelde eisen kan voldoen.

John Leonard, Nordic Semiconductor namens Rutronik

12.00 – 12.25

‘Custom off-the-shelf’: zelf ontwikkelen versus Cots (commercial off-the-shelf’)

Wat is er nodig om te komen tot voldoende functionaliteit in een applicatie-ontwerp?. Wat is het meest geschikte operating system? Kunnen we een oplossing ontwikkelen die ten minste 7 tot 10 jaar blijft voldoen? Moeten we die zelf maken of kopen? Rick de Vries geeft antwoord op deze vragen  en biedt een praktische oplossing.

Rick de Vries, Advantech

MicroTCA versus CompactPCI Serial

CompactPCI Serial is een seriële systeemtopologie voor modulaire embedded computerplat­forms. Elma Trenew Electronic vergelijkt  deze zowel technisch als economisch, met mTCA, omdat beide technologieën dezelfde doelmarkt hebben. Het bedrijf is als leverancier van systeemplatforms en backplanes nauw betrokken bij deze ontwikkelingen.

Paolo Putzolu, Elma Trenew Electronic, namens Elincom

RFID in de PCB van de toekomst

‘Traceability’ maakt het mogelijk om op ieder moment een specifiek product te traceren op datum, tijd, locatie, producent en productieserie, door middel van een RFID-tag (radio-frequency identification). Maar stel je eens voor dat dit ook mogelijk is met een geïntegreerde RFID-tag in de PCB zelf. Dit kan een enorme bijdrage leveren aan de efficiëntie, de veiligheid en de kwaliteit van het geleverde product. Is het toepassen van een programmeerbare RFID-chip in de PCB de oplossing voor de klant van de toekomst?

Marc Geerdink, V-PS

12.30 – 13.25

Lunchpauze

13.30 – 13.55

De noodzaak voor een modern user-interface

Hartmut Keller bespreekt huidige en toekomstige gebruikersinterfaces en wat nodig is voor de implemen­tering. Het vereist zeer krachtige geïntegreerde hardware met het besturingssysteem en uitgebreide softwarebibliotheken waardoor de ontwikkeling binnen aanvaardbare tijd kan gebeuren.

Hartmut Keller, F&S Elektronik Systeme namens Adelco Electronics

Certificering van embedded software

Complexe processorgestuurde regelsystemen met invloed op de veiligheid van gebruikers of omstan­ders moeten aan veiligheidsnormen voldoen. Deze normen kunnen een overweldigende indruk maken op engineers en hun management. Frank van den Berg zal specifiek ingaan op de industriele veiligheids­norm IEC61508 en z’n toepassing.

Frank van den Berg, Green Hills Software

IJzersterke, veilige en vooral betrouwbare netwerkoplossingen voor embedded design met Linux en Wireless N

Netwerktoegang toevoegen aan apparatuur vereist een betrouwbare en goed te onderhouden ont­wikkeling. Lantronix neemt deze zorg uit handen met direct toepasbare en uitbreidbare oplossin­gen, voor toegang op ethernet en WiFi-netwerken. Hoe ga je deze uitdaging aan?

Acal Technology

14.00 – 14.25

PCB innovaties

Ton Stouten praat zijn toehoorders bij over de jongste stand van zaken in de PCB-technologie. Ontwikkelingen op dit gebied zijn in een stroomversnelling geraakt. Besproken wordt onder andere ledtechnologie, warmtetransport met heat-pipes en CSP on Flex PCB.

Ton Stouten, Cyner Substrates

Partiële herconfiguratie met Xilinx FPGA’s

Gebruikers van FPGA’s willen op ieder moment de functionele werking van de FPGA geheel of gedeelte­lijk kunnen wijzigen; dit wordt partial reconfiguration (PR) genoemd. Frank de Bont vertelt  waar de FPGA ontwerper aan moet denken om tot een succesvol PR-ontwerp te komen.

Frank de Bont, Core I Vision

Intel multicore oplossing in low power mobiele toepassingen – een paradox?

De COM-Express Computer-on-Module is in de embedded-computertechnologie al snel een wereldwijde standaard geworden voor toepassingsspecifieke ontwerpen. De beschikbaarheid van energiebesparende multicore-platforms en virtualiseringstechnieken zijn de belangrijkste factoren voor dit succes.

Alexander Noack, Kontron Embedded Modules namens Texim Europe

14.30 – 14.55

Pauze

15.00 – 15.25

FPGA-prototyping versnellen met Matlab en Simulink

Om een complex hardwareontwerp te verifiëren is uitsluitend HDL-simulatie niet meer voldoende. ‘Rapid FPGA-prototyping’ geeft snelle en nauwkeurige resultaten. Stephan van Beek legt uit hoe dit gaat.

Stephan van Beek, The Mathworks

Intelligente embedded modules voor M2M-toepassingen

Als het tijd wordt om draadloze functionaliteit in te bedden in een applicatie is cellulaire connectiviteit de ideale keuze. Hiervoor is een groot aantal componenten beschikbaar, evenals professionele diensten als AirVantage Management Service en Open AT.

Paul Anand, Sierra Wireless namens Alcom Electronics

15.30 – 15.55

Systeemintegratie en de effecten van keuzes in de keten

Roger Hacking gaat in op de productontwikkelcyclus en de consequenties van keuzes vroeg in het traject. Soms kom je pas achter die consequenties in het integratietraject of – nog erger – bij manufacturing. Kortom, wat doe je wanneer, gepresenteerd aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden.

Roger Hacking, TMC Electronics

DDR2 Masterclass

Quadra Solutions geeft een DDR2 masterclass over de praktische esien die gelden bij het maken van een printontwerp met DDR-geheugen. De presentatie gaat in op ‘stacken’ van lagen, impedantieplanning, floorplanning, routing-topologieën en -voorwaarden. Al deze aspecten zijn essentieel voor een succesvolle DDR-routing.

Steve Dobson, Keith Watkins en Richard Prent, Quadra Solutions, namens Novatrace

16.00 – 16.25

Wiki Components: gratis en ‘open source’

Wiki Components is een interessante nieuwe webbibliotheek met componenten voor PCB-ontwerp en -productie. De bibliotheek is gebaseerd op het populaire ‘Wiki’-concept,  is ‘open source’ en gratis te gebruiken. De inhoud wordt samengesteld door – en is eigendom van de groeiende gebruikers-community.

Wiki Components