Dag van de veiligheid 2011 – een veilige start in de metaal

Op 21 juni vond in Amersfoort de Dag van de Veiligheid plaats. Lees het verslag.

Een typisch Hollandse lucht- zware wolken met een vrolijk zonnetje tussendoor- hing boven Amersfoort op 21 juni. Het vormde het decor van de Dag van de Veiligheid, die dit jaar in de Rijtuigenloods plaatsvond. Veiligheidskenners en collega’s die dat graag zouden willen zijn hadden zich verzameld in de industriële hal, waar vroeger door breedgeschouderde mannen werd gewerkt aan treinrijtuigen. Of er in die tijd ook al aandacht was voor veilig en gezond werken kun je je afvragen, maar de stoere look van de locatie paste in ieder geval goed bij het stoere imago van de metaalbewerking.

De sfeer is ontspannen maar verwachtingsvol en collega’s uit alle hoeken van het land verzamelen zich ’s morgens bij de deur. Het is duidelijk dat iedereen er zin in heeft, hoewel niet iedereen weet wat hij moet verwachten bij de nieuwe invulling van deze dag. Werden er vorig jaar nog workshops gehouden in kleine groepen, vandaag zal alles plenair worden ingestoken. Ook vanwege het totaal andere thema: nieuwkomers. ‘Vorig jaar kon ik me op basis van het thema een voorstelling maken van hoe de dag eruit zou gaan zien,’ vertelt een bezoeker. ‘Dit jaar gaat het over nieuwkomers … wat moet je daar nou van verwachten?’

Het onderwerp nieuwkomers heeft het afgelopen jaar binnen 5x Beter veel aandacht gekregen. Toen  uit onderzoek bleek dat nieuwkomers tot acht meer kans maken op een ongeluk op de werkvloer, wilde 5x Beter daar iets aan doen. Nieuwkomers zijn werknemers die nieuw in de organisatie of op de werkplek zijn. Meestal gaat het om schoolverlaters, stagiairs of flexwerkers. Dat sommige nieuwkomers anderstalig zijn, maakt dit onderwerp een extra grote uitdaging. Daarom heeft 5x Beter een aantal middelen ontwikkeld die nieuwkomers en hun collega’s kunnen helpen op weg naar een veilige en gezonde werkomgeving.

Als je nieuwkomers echt wilt helpen veilig te gaan werken, zal er iets in de organisatie moeten veranderen.  Soms klein, soms groot. ‘Veranderoloog’ Maaike praatte de congresbezoekers door die veranderingen heen. Met behulp van jongleurs- die net als de collega’s in de metaal moeite hebben alle ballen in de lucht te houden- werd op een grappige manier duidelijk dat een verandering in cultuur en gedrag onvermijdelijk is.
Lees hier verder.
Bron: www.5xbeter.nl