Het Rotterdamse RDM Makerspace heeft een crowdfundingcampagne gestart via Kickstarter voor een LoRa ontwikkelbord. Met de kit zijn snelle prototypes voor Internet of Things (IoT) toepassingen te bouwen.
Het ‘Long Range Wide Area Network’ (LoRaWan, of kortweg LoRa) wordt gebruikt voor IoT-toepassingen omdat LoRa zeer geschikt is om kleine hoeveelheden data over grote afstanden (10 tot 15 kilometer) te versturen. Het ontwikkelbord, door RDM Makerspace ‘Marvin’ gedoopt, moet het ontwikkelen van IoT-toepassingen enorm vergemakkelijken.
Marvin
Marvin is gebaseerd op een Arduino Leonardo en is compatibel met Grove-sensoren. Het hele Marvin-bord is in essentie een grote USB-stick (2.4 mm dikke PCB) en kan zo zonder kabels in laptops (of powerbanks) gestoken worden.
Draadloze communicatie gaat zoals gezegd via de LoRa-standaard. Dit omdat RDM Makerspace LoRa als een belangrijke katalysator ziet voor de ontwikkeling van het Internet of Things. De Microchip RN2483 fungeert als de LoRa-module en is overal in Nederland te gebruiken en in andere landen die LoRa-netwerken uitrollen.
Programmeerkennis niet vereist
Voor de hardcore-programmeur biedt Marvin een (open-source) platform vol mogelijkheden. Toch hoef je geen code te kunnen schrijven om leuke dingen met Marvin te ontwikkelen. Met stap-voor-stap-handleidingen kan iedereen mooie projecten maken met Marvin.
Nederlands idee
Geestelijk vader van Marvin is Niels Stamhuis, die na zijn studie productontwerp aan de TU Delft voor RDM Makerspace is gaan werken. Stamhuis: "Nu het Internet of Things iedere dag verder groeit, is zorgen dat iedereen er mee kan beginnen te werken de beste manier waarop we deze ontwikkeling kunnen stimuleren."
Kickstarter
De Europese versie van het Marvin-bord is voor een steunbetuiging van 70 euro te verkrijgen. Grotere kits kosten 80 euro of meer voor ‘Kickstarter-backers’. De crowdfundingcampagne voor Marvin loopt nog tot 2 december 2016.