‘Build Your Own Plant’ op HET Instrument

FHI wil iets doen om te demonstreren wat Industriële Automatisering nu eigenlijk inhoudt. Omdat je moeilijk de hele RAI kunt ombouwen om er een compleet IA-proces neer te zetten, is er een bordspel ontwikkeld dat de werking van een fabriek uitstekend illustreert. Het spel heet Build your own Plant en werd in opdracht van FHI gemaakt door 999 Games.

De ontwikkelaar 999 Games, met op zijn staat van dienst spellen als De kolonisten van Catan en Carcassonne, maakte in samenwerking met FHI en de participerende bedrijven het spel Build your own Plant. Daarin is de speler de manager van een oude fabriek. De opdracht is: zorg dat het een moderne en goed draaiende fabriek wordt. De speler moet dus gaan automatiseren. Dat doet hij door producten te kopen.

De producten uit het spel bestaan in werkelijkheid ook. Op de spelkaarten staat een plaatje van het product en de naam van het (bestaande) bedrijf dat het product levert. Van ASAP kan de manager bijvoorbeeld een gaschromatograaf kopen. Er zijn drie procesverlopen in het spel: gas, vloeistof en vast. De gaschromatograaf kan ook alleen in het gasproces worden gebruikt. Door de chromatograaf wordt de toegevoegde waarde van de ruwe grondstof hoger, wordt het eindproduct beter en verdient de speler meer geld.

Alle deelnemende bedrijven hebben zo hun producten aan het spel toegevoegd. Die producten zijn verdeeld over vier prijscategorieën. Van heel simpele oplossingen, een meter die voortaan automatisch wordt uitgelezen bijvoorbeeld, tot complete MES-systemen. De persoon die dat het beste kan managen, die dus de beste fabriek neerzet en daar het meeste geld mee verdient, wint. Want die manager bespeelt de markt goed en voegt veel waarde toe aan zijn ruwe grondstoffen.

KPI’s

DMV, Lassie en Huntsman  hebben de belangrijkste Key Performance Indicators (KPI’s) aangedragen waar zij hun plant op sturen. Enkele tientallen exposanten, leveranciers van industriële automatiseringsoplossingen, hebben elk de effecten van een drietal bestaande producten of diensten vertaald naar deze KPI’s. "Op basis daarvan is het spel ontwikkeld", vertelt Wim de Boer van 999 Games. "De bedrijven hebben aangegeven waar hun producten goed voor zijn. Het ene product is goed voor de kwaliteit van het eindproduct, een volgend is nuttig voor arbo en milieu en een derde beïnvloedt de operationele kosten positief. Op die manier hebben de deelnemers dit zelf kunnen invullen. Ik heb de informatie vertaald naar het spel. Zo hebben we een spel ontwikkeld dat draait om het automatiseren van een fabriek in een marktsituatie."

Er zijn 2000 exemplaren van Build your own Plant geproduceerd. De bezoeker die er een mee naar huis wil nemen, kan zich via de website van HET Instrument 2010 inschrijven. Op de beurs volgt hij een tour langs vijf stands, waar hij een kaartje moet ophalen. Als hij alle kaartjes heeft verzameld, kan hij die op de stand van 999 Games inwisselen voor het spel.

         

Deelnemers:

NMi

Samson Regeltechniek

Panasonic

Inventech Benelux BV

Hima Paul Hildebrandt GmbH + Co. KG

Krohne Nederland

Flowserve

Asap

HVL

Testo

Egemin

Grow Technology

Parker Hannifin

Elscolab Nederland

LumaSense Technologies Benelux .

Vierpool

Pepperl+Fuchs

Honeywell

Wonderware

Automatie

Klay Instruments