Blog: Wat doet een Sales Application Engineer?

Als ijverige student voltooide Gavin Kwekkeboom (24) zijn HBO opleiding Engineering aan de HZ Applied Sciences in Zeeland binnen alle deadlines. Al tijdens het afstuderen kwam de vraag: ‘Wat nu?’. Een lastige vraag, voor de startende professional met een breed diploma, zonder echte kennis van de arbeidsmarkt. Nu mag hij zichzelf Sales Application Engineer noemen, dé functie die helemaal bij hem past, gevonden via Evoke. Wat dat precies inhoudt, vertelt hij graag.

Blog: Wat doet een Sales Application Engineer?

Door: Evoke

Waar te starten als engineer?

Gavin: “Je kunt goed voorbereid zijn, maar je hebt van tevoren nog geen exact beeld over wat een baan in de praktijk gaat inhouden. Je hebt geen vergelijkingsmateriaal. Wat je wel hebt, is een gevoel van ‘dit is het’.” – Dat gevoel had hij, toen hij op gesprek ging bij Symach, via Evoke, vlak na zijn afstuderen.

Hoe dat zo gelukt is?

Gavin trof tijdens zijn zoektocht Alex van Evoke. Hij is als Team Manager gespecialiseerd in het vakgebied Mechanical. Alex: “Vanuit ons specialisme en het feit dat wij de bedrijven in ons netwerk door en door kennen kunnen we een goed inzicht geven aan jonge professionals die willen starten.”

Dat was het game plan van Gavin. Samen met Alex in de juiste richting zoeken, kijken of het ‘dit is het’-gevoel er is en starten. Als Sales Application Engineer, uiteindelijk. Maar… Wat is dat?

Tekenaar Constructeur? Of Application Engineer?

Je zou Gavins functie Tekenaar / Constructeur kunnen noemen, maar dat is in de praktijk een breed begrip. Officieel is hij nu dus Sales Application Engineer, en dit is hoe dat eruit ziet:

“De interne verkoper komt naar je toe met een aanvraag. Jij tekent deze aanvraag. Om daar te komen ga je met de verkoper in gesprek; wat wil de klant? Je krijgt een tekening van het gebouw en de gegevens die je verder nodig hebt. Dan ga je met engineering om de tafel; wat kan er? Dat resultaat gaat terug naar de klant. Die komt hierna bijvoorbeeld met een nieuwe factor of een bijgestelde behoefte, waarna je dat weer gaat oplossen.”

En dat vergt wat gepuzzel, vertelt hij.

“Bij ieder project ga je op deze manier puzzelen in SolidWorks. Waar zet ik de wikkelaar? Waar plaats ik de banden? De ene keer gaat dat makkelijker dan de andere keer. Je weet van tevoren nooit hoe de puzzel gelegd gaat worden. En dat maakt elke werkdag anders. Ja, dat bevalt me heel erg goed. Bij veel bedrijven zijn de functies veel van hetzelfde, veel routine. Hier is elk project anders. Een nieuwe puzzel.”

De functie zit daardoor eigenlijk tussen tekenen en engineering in. Een mooie middenweg, vindt Gavin.

‘Dit is engineering in grote lijnen’

“Soms moeten we iets nieuws verzinnen voor een klant, omdat het niet allemaal kan. Dan zet ik de engineering pet op. Dan ben je toch een beetje van de grond af aan bezig. Je werkt met een soort lego steentjes – de pallet, de band, de wikkelaar, enzovoorts – die variabel zijn in lengte en plaatsing bijvoorbeeld.

Application Engineering werkt zo vanuit een groter perspectief – een helikopterview – en minder op detailniveau, zoals het ‘pure’ engineering. Engineers hoeven niet te overleggen en te debatteren met de klant. Zij werken vaker volgens hetzelfde proces. Gestructureerder. Application Engineering is veel dynamischer, heel anders. Het is engineering in grote lijnen, als het ware.”

Meer lezen over de mogelijkheden in (mechanical) engineering? Of nieuwsgierig naar dé tip van Gavin aan vakgenoten? Lees verder op evokestaffing.nl/gavin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *