Blog: ‘Akoestische beeldvorming biedt superieure detectie van luchtlekkage’

Uit onderzoek van The Carbon Trust is gebleken dat de Britse productiesector elk jaar meer dan 10 TWh aan energie gebruikt om perslucht op te wekken. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft berekend dat ongeveer 30% van de perslucht verloren gaat als gevolg van lekkage, terwijl de British Compressed Air Society (BCAS) zegt dat dit cijfer dichter bij 40%-50% kan liggen. Dat is een duizelingwekkende hoeveelheid energie die wordt verspild en een grote belemmering voor het maximaliseren van de plantproductiviteit.

Fluke ii900 Sonic Industrial Imager

Door Mark Bakker, Field Application Engineer, Fluke

Naast de kosten- en energiefactoren kan een onregelmatige systeemdruk de efficiëntie van luchtgereedschap en andere pneumatische apparatuur in een faciliteit beïnvloeden. Tegelijkertijd kan het gebruik van overtollige compressorcapaciteit of langere bedrijfstijden om lekkages te compenseren tot onnodig hoge bedrijfskosten leiden. Evenzo kan het bedienen van apparatuur op een hoger dan noodzakelijk niveau de behoefte aan onderhoud of reparaties verhogen, terwijl de levensduur van de apparatuur wordt verkort.

Het BCAS zegt dat de industrie in het algemeen zou moeten streven naar 5-10% persluchtverlies door lekkage. Dit zou zeker veel geld besparen en de productiviteit verhogen, maar de vraag is natuurlijk hoe een dergelijke aanzienlijke reductie te bereiken.

Volgens Fluke is het antwoord akoestische beeldvorming. Voordat we echter in detail ingaan op wat die aanpak biedt, is het de moeite waard om onszelf te herinneren aan de huidige systemen voor lekdetectie die er duidelijk niet in zijn geslaagd om het energieverbruik van fabrikanten te besparen en de efficiëntie te verhogen.

Oren, ogen en ultrasoon geluid

Een al te gebruikelijke methode om persluchtlekken te detecteren, is luisteren naar een sissend geluid wanneer lucht ontsnapt. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan in een lawaaierige fabrieksomgeving, dus sommige fabrikanten hebben visuele aanwijzingen gebruikt, zoals luchtbellen die uit leidingen en slangen komen nadat ze er vloeistof op hebben gedaan. Dit is bijna net zo’n wisselvallige methode als luisteren naar lekken, met ontzettend veel moeite en tijdverspilling om het exacte (en soms kleine) gat te lokaliseren waar de lucht ontsnapt. Als er meerdere gaten zijn, kunnen de moeilijkheden exponentieel toenemen.

Op zoek naar een betrouwbaardere methode voor het detecteren van persluchtlekken, heeft de industrie gekeken naar ultrasone apparatuur die ervoor zorgt dat afstanden en luide omgevingen minder hinderlijk zijn. Het nadeel is dat operators voor ultrasone detectie hun scanners bijna willekeurig moeten verplaatsen totdat een signaal hen waarschuwt voor een lek … maar hen niet precies vertelt waar het is. De ultrasone apparatuur is ook gevoelig voor interferentie die valse of onnauwkeurige metingen kan geven en de operator kan zijn toevlucht moeten nemen tot het handmatig lokaliseren van een lek, waardoor het gebruik van geavanceerde en dure apparatuur in wezen voorbijgaat.

Snelheid en nauwkeurigheid

Fluke’s oplossing voor lekdetectie is de ii900 Sonic Industrial Imager, een draagbare unit met een gewicht van slechts 1,7 kg die speciaal is ontworpen om harde achtergrondgeluiden weg te filteren en de geluidsfrequentie van een lek te isoleren. Leklocatie wordt bereikt met behulp van SoundSight-technologie die een SoundMap over een visueel beeld legt en deze weergeeft op een 7-inch LCD-aanraakscherm. De ingebouwde videocamera genereert een live beeld dat wordt ondersteund door 64 microfoons. Deze combinatie van hoorbare en visuele signalen verhoogt de snelheid en nauwkeurigheid van lekdetectie door een warmtekaart van ultrasone emissies te produceren met behulp van gekleurde stippen. Zelfs als er barrières in de weg zijn of het lek zich op een lastige plek bevindt, zal de ii900-imager het probleem lokaliseren en tegelijkertijd problemen elimineren die worden veroorzaakt door ‘reflecties’ of interferentie van andere apparatuur.

De operator kan niet alleen een close-up van een lek maken – als video of als stilstaand beeld – maar alle beelden kunnen worden opgeslagen en geëxporteerd voor latere rapportage. De imager kan ook nauwkeurige schattingen van de lekstroom genereren om de totale kosten van elk lek te berekenen, waarbij een inspectieteam in staat is om een ​​hele fabriek binnen enkele uren te controleren. Deze automatisch gegenereerde informatie wordt een LeakQ-rapportage genoemd.

Ogen, oren, echografie en giswerk behoren tot het verleden als het gaat om het aanpakken van lekkages in persluchtsystemen. Nu kan de productiviteit toenemen en de energierekening worden verlaagd dankzij akoestische beeldvorming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *