Biodynamische verlichting goed voor mensen met dementie (video)

Verlichtingsspecialist Waldmann is bekroond met een Red Dot Award voor een armatuur met biodynamische verlichting. Het biodynamisch verlichtingsconcept biedt niet alleen voldoende en helder licht, maar simuleert door wisselende kleur en intensiteit ook traploos het daglicht.

Vooral voor mensen met dementie biedt dit verlichtingsconcept veel voordelen. Uit ervaring blijkt namelijk dat spaarzaam of gelijkblijvend licht overdag er vaak toe leidt dat mensen traag, verward of somber zijn.

Ouderen hebben veel meer licht nodig dan jongeren om goed te kunnen zien. Biodynamische verlichting kent een duidelijke op- en afbouw van de lichtsterkte gedurende de dag. Ook varieert het in lichtkleur, net als natuurlijk licht. Zo zijn er ‘s morgens koele lichttonen die mensen stimuleren en activeren. In de loop van de dag veranderen deze in warme kleuren die ontspannen en oproepen tot rustperioden. Deze vorm van verlichting helpt om het oriëntatievermogen te vergroten en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Het ondersteunt een gezond dag- en nachtritme en verhoogt daardoor de veiligheid. Ook vermindert het angst en onzekerheid door schaduwen en spiegelingen.

Positieve ervaring bij Coloriet Laarhof

Waldmann plaatste in 2014 armaturen met het biodynamische verlichtingsconcept bij Coloriet Laarhof. Dit 25 jaar oude woonzorgcentrum werd verbouwd tot een kleinschalige woonomgeving voor mensen met dementie. Bert Apperlo, directeur van Coloriet Laarhof, is enthousiast over het effect van de biodynamische vaerlichting op de bewoners. "We merken dat de bewoners meer ontspannen zijn en zich prettig voelen. Ook zien we overdag meer activiteit en in de avond meer rust bij de bewoners. Dit komt de kwaliteit van hun leven ten goede. Daarbij hebben de armaturen een huiselijke uitstraling en passen ze goed bij de inrichting van de groepswoningen."

Ook Nico Heeman, manager bedrijfsvoering, is positief over dit verlichtingsconcept van Waldmann. "Techniek is voor ons nooit een doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van leven van de bewoners te verbeteren. De op- en afbouw van lichtsterkte en lichtkleur gedurende de dag ondersteunen het ritme van de bewoners. Daarbij merken we dat de besturingstechniek een goede programmering kent. Hiermee kunnen we per huiskamer het lichtconcept laten aansluiten bij de behoeften van de bewoners. Op deze manier draagt biodynamische verlichting bij aan de doelstelling van Coloriet Laarhof: wonen zoals thuis."

Led-pendelarmatuur

Waldmann’s dochter Derungs Licht AG is pionier in de ontwikkeling van biodynamische verlichting en heeft in ruim tien jaar vele projecten gerealiseerd. Voorheen werd hiervoor gebruikgemaakt van fluorescentietechniek met Dali-sturing. Sinds vorig jaar heeft Derungs een led-pendelarmatuur, Vivaa genaamd, dat is ontwikkeld door een team van architecten en dat breed inzetbaar is in utiliteitsbouw, maar ook in woonhuizen en de huiselijke omgeving van woonzorgcentra.

Het led-armatuur geeft verblindingsvrij en homogeen licht, mede dank zij een lichtversterkende microprisma-afdekking en 250 led’s.