België goed vertegenwoordigd

Op de beursvloer is het aandeel van Belgische exposanten bijna verdubbeld ten opzichte van de vorige editie. Een groeiend aantal Belgische bezoekers is daarvoor wellicht een belangrijke oorzaak. Een andere oorzaak is in ieder geval het enthousiasme van diverse Belgische bedrijven voor de beurs. Zo helpt een tiental Belgische bedrijven bij het tot stand komen van de beursgadget. Eurocircuits in Mechelen en Page Electronica in Poperinge spelen daarbij zelfs een cruciale rol.

Eurocircuits, de sponsor van de printplaten voor de Helios, is vanaf het begin nauw betrokken bij het gadgetproject. Sinds november 2012 zijn er drie prototypen van de Helios gemaakt en ook is al een preserie geproduceerd. Eurocircuits levert alle printen en is zodoende een van de hoofdsponsors van het project. Bij de PCB-productie maakte Eurocircuits gebruik van zelf ontwikkelde tools: de ‘PCB Visualizer‘ levert levensechte foto’s van de print, nog voordat deze effectief in productie gaat. ‘PCB Checker’ controleert vooraf het aangeleverde ontwerp op veel voorkomende fouten en geeft daarvan een gedetailleerd overzicht. Wát de meest voorkomende fouten zijn en hoe deze kunnen worden voorkomen, bespreekt Eurocircuits in het seminar ‘Hoe ver reikt de invloed van de ontwikkelaar‘.

Page Electronica verzorgt de preproductie van de Helios. Tijdens de beurs kunnen bezoekers zien hoe de Helios live wordt geproduceerd worden. Maar live produceren brengt risico’s met zich mee (voor het opbouwen van de lijn zijn er slechts enkele dagen ter beschikking) en al op de eerste beursdag zijn er verzamelaars van het eerste uur die hun gadget willen ontvangen. Bovendien ontbreekt het tijdens de beurs simpelweg aan tijd om de hele serie live te produceren. Om alles in goede banen te leiden, bestukt Page Electronica meer dan 1000 gadgets vooraf. Page beschikt over alle moderne assemblage- en soldeertechnieken (golf, selectief, reflow, dampfase, soldeerrobots). Dank zij de geavanceerde machines lukt het om de 1000 gadgets in ongeveer een dag te produceren. Page Electronica is tijdens Electronics & Automation niet aanwezig als standhouder maar is wel op en rond de productielijn te vinden.