8000 Nederlandse symbolen voor AutoCAD

TEC / CADCollege geeft deze maand een nieuwe uitgave uit van de bekende symbolen-CD voor AutoCAD. Een CD-ROM met meer dan 8000 kant-en-klare symbolen. De CD is flink veranderd ten opzichte van voorgaande versies. In de symbolen CD komen nu statische, dynamische en annotatieve blokken voor. Deze zijn te laden via menu’s met dialoogboxen of via toolpalettes.

De ontwikkelingen van de grote softwareleveranciers zijn vrijwel zonder uitzondering gericht op het 3D-modelleren. Er blijft echter zeer veel werk dat makkelijker en sneller 2D wordt uitgewerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plattegrond, een vluchtwegtekening of een installatietekening. Dit tekenwerk staat niet echt in de belangstelling, terwijl juist op dit gebied een grote stap voorwaarts is gemaakt. Autodesk heeft de laatste jaren in AutoCAD (LT) dynamische, annotatieve en parametrische blokken mogelijk gemaakt. Met deze blokken is het mogelijk om met een paar klikken een 2- tekening te maken, terwijl dit in het verleden dagen zou kosten. Autodesk levert de infrastructuur met AutoCAD of AutoCAD LT, TEC CADCollege levert de content met duizenden symbolen waarmee snel een platte tekening wordt opgebouwd.

Nieuwe technieken

De symbolen CD gebruikt zoveel mogelijk de nieuwste technieken van AutoCAD, zoals de annotatieve blokken. Deze blokken hebben altijd de juiste grootte ongeacht de schaal. Denk hierbij aan een vluchtplan waarbij de symbolen altijd leesbaar zijn, bijvoorbeeld 7 mm, of de schaal van de plattegrond nu 1:10 is of 1:100. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van dynamische blokken. Hierbij is het mogelijk om een voorbeeldplattegrond te plaatsen en daarna net zolang aan de muren te trekken totdat de plattegrond de juiste grootte heeft. De muurdikten en de arceringen worden in het blok op de voorgeschreven waarden gehouden. Een ander voorbeeld uit de metaal: kies een bout, sleep die naar de tekening en trek hem uit totdat hij lang genoeg is. De bout krijgt dan alleen een maat die te koop is. De symbolen worden gepresenteerd op overzichtelijke toolpalettes. Omdat deze nieuwe technieken een andere manier van werken met zich meebrengt zijn voor internet een aantal voorbeeldfilmjes gemaakt.

Voor elk wat wils

De symbolen zijn zodanig geselecteerd, dat iedereen hier wel iets aan heeft. Er zitten duizenden symbolen in voor de bouw, de metaal, de electro en electronica. Vooral de bibliotheek voor de bouw is uniek, omdat deze niet alleen bestaat uit algemene symbolen voor het aanmaken van een plattegrond maar ook uit elektro- of veiligheidssymbolen en zeer specifieke Nederlandse zaken, zoals funderings- of dakdetails.

Titel: 8000 Nederlandse symbolen voor AutoCAD (LT) 
ISBN 978-90-72487-65-0.
Uitgever:
TEC / CAD College te Nijmegen

Prijs: € 49,50