4 tips voor het vinden en vasthouden van hoogopgeleide technici

De industriële sector kampt al enkele jaren met een tekort aan hoogopgeleide technici. Werkgevers moeten er dan ook alles aan doen om de juiste mensen te vinden en vast te houden. Maar wat vinden hoogopgeleide engineers werkelijk belangrijk? Wij geven samen met detacherings-, interim-, en werving-selectiebureau Yacht 4 tips voor gelukkigere en loyalere technisch werknemers.

Yacht liet onderzoeksbureau TNS Nipo onderzoek doen naar wat werknemers belangrijk vinden. De vragen besloegen motieven als carrièremogelijkheden en arbeidsvoorwaarden, maar ook sociale behoeften en maatschappelijke drijfveren.

Een belangrijk onderzoek, want de sector kampt al enige tijd met een tekort aan goed personeel. Bovendien is de instroom van nieuwe studenten te krap om dat gat op te vullen. Werkgevers is er dus alles aan gelegen om hun personeel tevreden te houden. Dan moeten zij wel weten wat hen drijft en wat zij belangrijk vinden. Daarbij kunnen ze nog wel wat hulp gebruiken, zo blijkt uit onderzoek. Yacht geeft hen 4 aandachtspunten voor loyaler personeel.

yacht

  

1. Voldoende doorgroeimogelijkheden

Een gebrek aan carrièreperspectief is een belangrijke ‘pushfactor’. Dat speelt vooral bij jongeren. Zij vinden carrière maken belangrijk, maar kijken daarbij verder dan een goed salaris. Bèta-opgeleiden zijn relatief minder loongevoelig en meer inhoudelijk gedreven.

Persoonlijke ontwikkeling verdient dan ook de volle aandacht. Zorg voor voldoende bijscholingsmogelijkheden en geef personeel de ruimte om bijvoorbeeld seminars te bezoeken. Bovendien is een hogere opwaartse mobiliteit een oplossing voor de ‘vergrijzing’ in de top.

2. Flexibele werktijden

Niet veel werknemers zijn dol op in beton gegoten werktijden. Zeker voor millenials (geboren na ’80) zijn flexibele werktijden een zeer belangrijke arbeidsvoorwaarde. Het geeft hen de mogelijkheid hun werk beter af te stemmen op hun privéleven. Zeker voor jonge ouders kan die flexibiliteit erg gewenst zijn.

3. Voldoende netwerkgelegenheden

De techniek is een vakgebied dat zich snel ontwikkelt. Hoogopgeleide technici stellen kennisuitwisseling met vakgenoten erg op prijs. Ook leggen zij graag relevante nieuwe contacten. Door bijvoorbeeld bezoek aan vakbeurzen en seminars. Maar dan moet daarvoor wel de gelegenheid zijn. Werkgevers die deze behoefte erkennen, zijn aantrekkelijker voor nieuw en bestaand personeel.

4. Imago van het vakgebied

Techniek heeft nog geen hip imago. Voor de buitenwereld is het een vakgebied voor nerds. Daarnaast legt de buitenwereld niet snel de link met een goed salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en maatschappelijke status. Daardoor is het bij studenten een weinig populaire studierichting. Met een te krappe aanwas als gevolg.

Werkgevers doen er dan ook goed aan wat aan dit vooroordeel te doen. Want werken in de techniek is uiteraard helemaal niet zo saai en stoffig als men beweert. Leg in vacatures en andere communicatie-uitingen bijvoorbeeld de nadruk op de uitdagende kanten van het werk en kies voor een aansprekende tone-of-voice.

Een voorbeeld van een partij die dat goed begrepen heeft is het Ministerie van Defensie. Zij hebben met hun TV-spotjes het werk van engineer neergezet als een spannend en ‘sexy’ beroep. Dat maakt het niet alleen voor werkzoekenden aantrekkelijk, maar een algeheel spannendere uitstraling en communicatie door de branche stimuleert ook de jeugd te kiezen voor een technische opleiding.

Ideale match

Willen werkgevers in de technische sector personeel aantrekken en talent behouden, dan is het zaak een goed zicht te hebben op hun intrinsieke drijfveren. Leer daarom meer over de drijfveren van hoger opgeleide technici en pas hier je strategie op aan.