3D printen biedt oplossing voor miljoenen onbruikbare mondmaskers

Het Belgische 3D printbedrijf Materialise heeft een beugel ontworpen waarmee miljoenen afgekeurde mondmaskers die aan België geleverd werden, alsnog veilig gebruikt kunnen worden. Het bedrijf is ondertussen gestart met het 3D printen en biedt de beugels aan via zijn website.

België kreeg onlangs KN95 mondmaskers geleverd die niet bleken te voldoen aan de normen en werden afgekeurd. De 3D geprinte beugel biedt een oplossing voor de KN95 maskers waarvan de filters wel voldoende bescherming bieden maar die niet goed aansluiten ter hoogte van de neusbrug. De prototypes, geïnspireerd door een concept van Mark Fuller, werden getest in nauwe samenwerking met de Taskforce Shortage van de federale regering en preventieadviseurs van een tiental Belgische ziekenhuizen, onder leiding van Herman Devriese van UZ Leuven.

De beugel wordt bevestigd op een bestaand masker en volgt de contouren van het gezicht waardoor het nauw aansluit. Uit testen door preventiedienst Idewe blijkt dat de aangepaste maskers voldoen aan de veiligheidsnormen van het ATP protocol. De beugels kunnen makkelijk worden gedesinfecteerd in het ziekenhuis, waardoor ze, in combinatie met een nieuwe filter, meerdere keren gebruikt kunnen worden. Vele Belgische ziekenhuizen, zorgcentra en particulieren beschikken over KN95 mondmaskers die onvoldoende aansluiten. Zij kunnen de beugel online in vier maten bestellen via https://www.materialise.com/nl/mask-fitter.