3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

De Soedanese ingenieur Mohamed Ishag heeft een 3D-geprinte ventilator ontwikkeld die 20 Covid-19-patiënten tegelijk kan beademen. De in te ademen lucht wordt gedesinfecteerd met UV-licht.

Het apparaat bestaat uit een zuurstoftoevoerleiding, meerdere kleppen, een luchtcompressor en een UV-licht dat de lucht steriliseert. Het apparaat zelf en de kleppen worden met een 3D-printer gemaakt.

De zuurstof wordt uit de toevoerleiding gehaald en gaat door een klep die de lucht naar de patiënten verdeelt. De klep is uitgerust met een UV-licht dat de zuurstof steriliseert voordat het wordt afgegeven en een luchtcompressor, die de zuurstof gelijkmatig verdeelt. Patiënten zijn uitgerust met een ademhalingsmasker om de zuurstof op te nemen.

schema 

De lucht die de patiënten uitademen, gaat door een aparte klep om te worden gerecycled of in de omgeving afgegeven nadat ze met UV-licht is gesteriliseerd.

exploded Exploded view van de UV-lichtarmatuur die op de luchtverdeelkleppen is gemonteerd en de lucht steriliseert voordat deze aan de patiënten wordt geleverd.