1001 Sensoren demonstreert nieuwe mogelijkheden

Sensoren worden veel gebruikt in alle industrieën. Op HET Instrument Industriële Automatisering 2010 is de sensor daarom één van de speerpunten. Wat zijn de nieuwe mogelijkheden op het gebied van sensortechnologie? Welke types zijn er en waar horen ze in het productieproces? Om hier achter te komen kan de bezoeker naar het sensorpaviljoen. Onder de kop 1001 Sensoren worden hier de laatste oplossingen uit sensorland gedemonstreerd.

Het sensorpaviljoen richt zich op de engineer, machinebouwer, technisch manager, eindgebruiker en procestechnoloog. Die moet weten dat sensoren erg belangrijk zijn in een installatie, zowel met betrekking tot kwaliteit en als uptime: de kwaliteit van de meting bepaalt de kwaliteit van de installatie. Vanuit de brancheorganisatie voor Industriële Automatisering bereiden lidbedrijven en exposanten verschillende speciale activiteiten voor op en rond HET Instrument. Op de beursvloer wordt de technologie speciaal uitgelicht en gedemonstreerd.

Noviteiten

Op het sensorplein 1001 Sensoren laten verschillende fabrikanten hun noviteiten zien. Daarnaast staat er een grote flow chart van een generiek productieproces opgesteld. Daarop geven leveranciers aan waar in het proces hun sensoren zijn toe te passen en welke nieuwe mogelijkheden ze bieden. Veel bedrijven werken vrij traditioneel op basis van eigen kennis. Met de visual hopen de sensorfabrikanten meer inzicht te geven in wat er nog meer mogelijk is met sensoren.

Tour

Naast het paviljoen wordt er een tour langs sensorbedrijven georganiseerd. Deelnemende bedrijven hebben een exemplaar van de eerdergenoemde flow chart op hun stand staan. Daarop is aangegeven welke types sensoren ze leveren en voor welke toepassingen die geschikt zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om capacitieve sensoren, sensoren voor afstandsmetingen of voor drukmetingen. Bezoekers die de tour willen doen, kunnen zich inschrijven via de website van HET Instrument 2010. De tour gaat langs allerlei sensorbedrijven. Zodoende komt de bezoeker ook langs leveranciers die hij misschien niet zo goed kent. Daardoor kan hij op nieuwe ideeën komen. Geïnteresseerden die aan de tour deelnemen, maken ook kans op het winnen van een iPod.

Deelnemers

Tech5, CateC en Penko Engineering participeren in het sensorpaviljoen. Penko Engineering levert krachtopnemers en instrumenten en besturingen ontworpen voor nauwkeurig en met hoge snelheid wegen en doseren. Daarnaast verzorgt het bedrijf accessoires zoals platforms, montagetoebehoren, versterkers, aanwijsinstrumenten en software voor het registreren en presenteren van meetresultaten.

Catec is exclusief importeur voor de Benelux van een brede lijn meetinstrumenten en sensoren.

De kern van de instrumentatie is gericht op het meten van klimaatparameters en het registreren en analyseren van meetsignalen. Het bedrijf levert sensoren en transmitters voor industriële, meteorologische en installatietechnische processen. Daarnaast heeft het een breed scala aan dataloggers en wetenschappelijke meetapparatuur.

Tech5 levert sensoren van de merken PCB Piezotronics, IMI Sensors en The Modal Shop en elektronica voor data acquisitie.