Categories: Actueel

Aan halide perovskieten moet je meten, niet rekenen

Het onderzoek is gepubliceerd in Materials Horizons.

Zonnecellen van halide perovskieten kunnen zich qua efficiëntie meten met de beste silicium cellen en zijn veel gemakkelijker te vervaardigen. Doordat ze van zouten zijn gemaakt, kunnen ze bijvoorbeeld worden geprint als een gewone inkt.

Het feit dat het zouten zijn, brengt echter ook een nadeel met zich mee. Zouten zijn ionische materialen, wat betekent dat de ionen zich binnen het materiaal kunnen verplaatsen. En dat zorgt voor degradatie.
Wetenschappers proberen deze migratie daarom al jaren te doorgronden, maar de tot nu toe ontwikkelde theorieën kwamen niet overeen met de praktijk.

Nu hebben de onderzoekers de exacte migratie van de ionen gemeten met een methode die al 25 jaar bestaat. Deze methode is gebaseerd op de meting van de capaciteitsverandering die wordt veroorzaakt door het driften van de mobiele ionen als gevolg van een elektrische puls. Door deze capaciteitsverandering te meten bij verschillende temperaturen, kunnen belangrijke natuurkundige eigenschappen worden gemeten, zoals de activeringsenergie, de diffusiecoëfficiënt en de concentratie van mobiele ionen.

De onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze methode snel en accuraat resultaten oplevert voor het perovskiet methylammonium-loodjodide. In dit perovskiet bewegen zich zowel organische (methylammonium) als anorganische (jodide) ionen, elk op hun eigen tempo. Het onderzoek toont definitief aan dat veel theoretische berekeningen niet kloppen met de praktijk en maakt toekomstig onderzoek zo gemakkelijker.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

10 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

12 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

13 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

13 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

13 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

19 uur ago