Amerikaans bedrijf start commerciële productie natrium-ionbatterijen

Het Amerikaanse bedrijf Natron Energy gaat op commerciële schaal natrium-ionbatterijen produceren. Volgens het bedrijf presteren hun batterijen beter dan lithium-ionbatterijen wat betreft vermogensdichtheid en oplaadsnelheid, bevatten ze geen lithium, kobalt, koper of nikkel, en zijn ze niet-ontvlambaar.

Volgens Natron slaan hun gepatenteerde Pruisisch-blauwe elektroden natriumionen sneller, vaker en met een lagere interne weerstand op dan welke andere commerciële batterij die momenteel op de markt is. ‘De chemie zorgt dat er geen spanning wordt uitgeoefend tijdens het opladen en ontladen, dat de batterij 10x sneller oplaadt dan traditionele lithium-ionbatterijen en dat de batterij ruim 50.000 keer meegaat.’

De cellen, modules en batterij zijn gemaakt van grondstoffen als aluminium, ijzer, mangaan en natriumelektrolyt. Ze zijn UL 1973-gecertificeerd en niet gevoelig voor thermal runaway.

De Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E) leverde in 2012 de eerste financieringsbron aan Natron, gevolgd door aanvullende financiering in 2020, en het bedrijf heeft investeringen ontvangen van strategische klanten, waaronder Chevron en Nabors Industries.

Upgrading fabriek

Natron heeft meer dan 40 miljoen dollar geïnvesteerd om de 300 miljoen dollar kostende faciliteit te upgraden en bestaande productielijnen voor lithium-ionbatterijen om te bouwen naar de productie van natrium-ionbatterijen. Op volle capaciteit zal de Holland-faciliteit naar verwachting jaarlijks 600 megawatt natrium-ionbatterijen produceren en als blauwdruk dienen voor toekomstige Natron-faciliteiten.

Het bedrijf wil in juni beginnen met het leveren van batterijen, waarbij de focus in eerste instantie ligt op datacenterklanten. Vervolgens wil Natron doorstoten naar een breed scala aan eindmarkten, waaronder industriële mobiliteit, snelladen van elektrische voertuigen en telecom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *