90 jaar onderzee- en marine-advies door ingenieursbureau Nevesbu

Nevesbu levert al 90 jaar lang ontwerpen en adviezen voor onderzeeboten en marineschepen aan marines wereldwijd. Inmiddels ontwerpt de voormalige BV Nederlandsche Vereenigde Scheepvaart Bureaux ook drijvende constructies voor het offshore opwekken van energie.

Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. O 19, ontworpen door Nevesbu in de jaren 30. Afbeelding: Marinemuseum Den Helder

De BV Nederlandsche Vereenigde Scheepvaart Bureaux werd opgericht op 22 februari 1935. Dit maakt Nevesbu het oudste ingenieursbureau in Nederland dat specifiek is opgericht voor het ontwerpen van onderzeeboten en marineschepen. I

Nevesbu is opgericht door de vier grote Nederlandse scheepswerven Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij, Koninklijke Maatschappij De Schelde en Dok- en Werf Maatschappij Wilton-Feijenoord, en de machinefabriek Werkspoor. Het doel was het ontwerpen van onderzeeboten en marineschepen voor de Nederlandse marine en het bevorderen van de export van dit type schepen aan buitenlandse marines. Hoewel de geschiedenis door de Tweede Wereldoorlog en door geopolitieke spanningen soms turbulent was, is deze missie geslaagd. 

Het eerste onderzeebotenproject was het ontwerp van de Sep en de Orzel: twee onderzeeboten voor de Poolse marine. Met deze order was ook een graandeal gemoeid. Nederland leverde de onderzeeboten en als tegemoetkoming aan Polen had Nederland zich verplicht om graanproducten van Polen af te nemen.

In de afgelopen 90 jaar werkte Nevesbu aan de ontwerpen van alle Nederlandse onderzeeboten, een aanzienlijk aantal Nederlandse marineschepen en onderzeeboten en marineschepen voor marines in Europa, Azië en Zuid-Amerika.

Energie op zee

Sinds enkele decennia ontwerpt Nevesbu daarnaast ook oplossingen voor het opwekken van energie op zee. Voorbeelden hiervan zijn Floating Production Storage and Offloading units en tankers en een floating substation dat in diep water kan worden geïnstalleerd om de energie die wordt opgewekt door windmolens om te zetten in energie die naar land kan worden getransporteerd. Hiervoor heeft Nevesbu diverse patenten verkregen. 

Floating offshore substation concept, geschikt voor het opwekken van energie diep op zee

Het type missies waarvoor de schepen e constructiesworden ingezet, variërend van het vergaren van inlichtingen tot het bestrijden van piraterij en drugshandel tot het opwekken van energie op zee, maakt dat ze moeten voldoen aan zeer strenge eisen.

De volgende 90 jaar Nevesbu 

De afgelopen jaren is Nevesbu flink gegroeid. En met de huidige marktontwikkelingen en een goed gevulde projectenportefeuille ziet Bart van Rijssen, algemeen directeur van Nevesbu, de toekomst positief tegemoet. “We zijn ontzettend trots op wat Nevesbu in de afgelopen 90 jaar heeft bereikt. Het is mooi om te zien hoe al onze collega’s zich dagelijks met veel enthousiasme inzetten voor het leveren van hoogwaardige oplossingen voor onze klanten. We hebben onze unieke expertise op onderzeebootgebied weten te bestendigen en uit te bouwen met internationale projecten, waardoor we de Nederlandse industrie en de Nederlandse Marine kunnen ondersteunen bij de instandhouding en de modernisering van onderzeeboten.  Waar we in het verleden wel eens het best bewaarde geheim van de scheepsbouw werden genoemd, hebben we internationaal een sterke positie weten op te bouwen. In zowel de defensiesector als de offshore energiesector zijn de komende jaren mooie ontwikkelingen te verwachten waar Nevesbu een belangrijke bijdrage aan gaat leveren. Ik kijk uit naar de volgende 90 jaar Nevesbu!”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *