Eplucon, heeft de VSK-award voor energietransitie gewonnen. Het familiebedrijf uit Nunspeet importeert “mooie spullen als warmtepompen, batterijen, zonneboilers en afgifte”, aldus Hanco Folmer.“ En daar leggen we een slimme laag overheen met onze software eControl.”
Door alle apparaten in huis met elkaar te laten communiceren kan Eplucon een heel huis laten draaien op een aansluiting van 1 x 10 ampère. “Dat wordt ook wel een lantaarnpaal-aansluiting genoemd.” Het gaat om de zonnepanelen, de warmtepomp, de batterij tot aan de afgifte als convector of vloerverwarming, alles is met elkaar verbonden. De aansturing gaat op basis van informatie als de energieprijs en het weerbericht. Schijnt de zon of is de energieprijs laag, dan wordt de batterij opgeladen. Wordt er veel stroom verbruikt, dan schaalt de warmtepomp terug. “Een 10 ampère-aansluiting is wel voor een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. 1 x 35 ampère is genoeg voor bestaande bouw.”
De lakmoesproef is natuurlijk een winterse dag, twee graden buiten, windstil en mistig. En dan is het ook nog eens kerst. “Dat hadden we twee jaar geleden. Dan wordt de batterij ‘s nachts helemaal opgeladen, als de prijs laag is. Overdag heb je dan 10 ampère van de aansluiting en 30 ampère van de batterij. Dat is voldoende. En als er echt veel wordt gebruikt wordt de warmtepomp teruggeschaald.”
Zeven huizen op 3 x 35 ampère
Samen met de gemeente Nunspeet gaat Eplucon nu zeven huizen realiseren op een standaard aansluiting van 3 x 35 ampère. Dat is een iets zwaardere huisaansluiting, maar over het algemeen wordt daar maar één woning op aangesloten. “Wij sluiten er dus zeven op aan! Dat is een kleinschalig project, waar de gemeente Nunspeet in gelooft. Wij gaan dat doen!”
Ook voor grotere aansluiting
Zelf heeft Hanco het systeem ook in gebruik, maar hij heeft een veel grotere aansluiting. “Ik heb ook geen zonnepanelen. Ik heb een grote batterij en die laad ik op als de stroomprijs laag is of zelfs negatief. Dat kan dus ook, en dat is ook echt heel voordelig.”