4,1 miljoen euro voor onderzoek zelfherstellende materialen

Minister Verhagen stelt 4,1 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek op het gebied van zelfherstellende materialen. Dit in het kader van het Innovatiegericht OnderzoeksProgramma (IOP) ‘Self Healing Materials’. Onderzoeksvoorstellen kunnen vanaf 14 november tot en met 5 december worden ingediend bij Agentschap NL.

Binnen het IOP Self Healing Materials wordt er onderzoek verricht naar zelfherstellende materialen op het gebied van polymeren en composieten, metalen en keramiek, beton en asfalt, coatings en functionele materialen. Meer informatie over het IOP en de manier van indienen is hier te vinden.

Zelfherstellende materialen

In de natuur kunnen vele materialen zich herstellen van opgelopen schade, zoals het genezen van een wond of botbreuk. Tot voor kort hadden door de mens vervaardigde materialen dat vermogen niet. Mede dankzij het in 2005 in Nederland opgestarte IOP Self Healing Materials zijn er nu materialen ontwikkeld die dit zelfherstellende vermogen wel hebben. Een voorbeeld hiervan is het zelfherstellende asfalt dat eind 2010 is gelegd op de A58. In dit asfalt zijn metalen vezels verwerkt die warmte geleiden in het asfalt, zodat het asfalt weer kan samenvloeien en beschadigingen en kleine scheuren in het wegdek ‘zichzelf’ herstellen.