3D zonder bril

Een team van de universiteit van Arizona, onder leiding van professor Nasser Peyghambarian, heeft een holografisch display ontwikkeld dat bewegende 3D-beelden kan weergeven zonder dat er een speciale bril voor nodig is.

Het display is gemaakt van een fotorefractief materiaal, dat de bewegende hologrammen ieder twee seconde in de nieuwste stand brengt. Dat is nog geen realtime beweging, maar het kan wel worden gebruikt voor telemedische toepassingen of voor reclame. De basisresultaten werden behaald met een 10-inch display, momenteel wordt gewerkt aan een 17-inch versie. Het 3D-beeld wordt opgenomen door een matrix van camera’s – hoe meer camera’s hoe beter de beeldresolutie.  De totale informatie wordt opgenomen met een snelle gepulste laser, die op zijn beurt interfereert met een referentiestraal. Het resultaat wordt op het fotorefractieve polymeer geschreven, waar het 3D-beeld uiteindelijk pixel voor pixel wordt samengesteld.

Het uiteindelijke doel van Peyghambarian is te komen tot ‘holographic telepresence’, waarbij realistische kleurenhologrammen op mens-grootte en met video-refreshrate over de hele wereld kunnen worden verstuurd.