3D-printfabriek Eindhoven gaat printen met metaal

Additive Industries opent volgende maand in Eindhoven een Nederlandse 3D-printfabriek. Uniek is dat de fabriek niet gaat printen met kunststof, maar met metaal. De bedoeling is om onderdelen te gaan printen voor bedrijven in de Brainport-regio. Philips en ASML hebben al interesse getoond.

De 3D-printfabriek is een initiatief van acht bedrijven, die samen 1,8 miljoen euro investeren. In de fabriek komen twee grote 3D-printers te staan die machineonderdelen gaan printen. Ook kan een van de printers keramiek printen, maar volgens Additive Industries zijn daar nog geen tests mee gedaan.

"3D-printen staat enorm in de belangstelling. In andere landen vindt het plaats achter gesloten deuren. Wij willen de hotspot worden voor het industrieel printen", vertelt Daan Kersten van Additive Industries aan Omroep Brabant.

Meer vrijheid

In een artikel in het Algemeen Dagblad laat Kersten weten vooral enthousiast te zijn over de flexibele vormen die dankzij 3D-printing geproduceerd kunnen worden. "Je kunt bijvoorbeeld natuurlijke vormen nabootsen en tunnels in het materiaal meeprinten die voor koeling dienen." Zo levert 3D-printen met metaal een grotere vrijheid op dan traditionele productiemethodes als gieten, draaien of frezen.

De fabriek wordt gevestigd in een voormalig pand van Philips in Eindhoven en opent op 24 oktober.