3D-printers met ogen en een brein (video)

Inkbit, een startup vanuit het MIT, ontwikkelt 3D-printers ‘met ogen en een brein’. Deze printers leren hun materialen snel kennen en stemmen daar het printproces op af. Dat leidt tot snelle, goede resultaten. De printers met machine vision en machine learning verwerken een veelheid aan materialen.

De meeste commercieel verkrijgbare printers zijn óf snel, of precies, of ze kunnen hoogwaardige materialen verwerken. Inkbit wil het alle drie. De startup heeft daartoe een 3D-printer die geschikt is voor meerdere materialen uitgerust met machine vision en machine learning. Het doel is om 3D-printen uit de exclusieve en prototypinghoek te trekken en er een productiemiddel van te maken voor grote aantallen en dagelijks gebruik.

Tot nu toe hebben ze er één. Die kan al een aantal interessante trucjes, zoals zo snel en precies hem onbekende flexibele materialen printen dat je er elektronische componenten in kan opnemen. Na het printen bewaart hij een digitale replica om aan de klant te laten zien.

De startup wil zijn printers volgend jaar op de markt brengen.