3D-print je eigen Mars Perseverance rover (video)

NASA lanceerde op 30 juli de Mars 2020 Perseverance rover, die naar verwachting februari 2021 zal landen op Mars. De rover brengt materialen en technologie naar de planeet om bezoek van mensen in de toekomst mogelijk te maken. Ook gaat hij op zoek naar tekenen van micro-organismen uit het verleden en zal hij monsters van stenen verzamelen.

De Mars Perseverance rover is de grootste en zwaarste robot-achtige Marsrover die NASA heeft gebouwd. Er is bijnatien jaar aan gewerkt. De rover bevat 25 camera’s, de Ingenuity Mars Helicopter en de eerste microfoons die geschikt zijn om geluid op te nemen op Mars.

Het is nu voor iedereen mogelijk om zelf een Mars Perseverance rover in huis te hebben. Dat wil zeggen, een kleine, vereenvoudigde 3D-geprinte versie hiervan. De ingenieurs die de rover hebben gebouwd bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) hebben gratis printklare STL-bestanden en montagerichtlijnen uitgebracht, die hier te vinden zijn. Dit is de nieuwste toevoeging aan de 110 3D printbare modellen die NASA al beschikbaar heeft gesteld aan het publiek, waaronder een verscheidenheid aan ruimtevaartgerelateerde modellen, van Saturnusraketten en International Space Station tools tot de Orion-capsule en zelfs landingsplaatsen voor veel van de Apollo-missies. Om één mini-rover te maken, zullen gebruikers 39 onderdelen moeten 3D-printen, om vervolgens verschillende onderdelen te assembleren. Alle subassemblages zijn vertegenwoordigd, inclusief mobiliteits- en robotarmen, chassis, wielen en de radio-isotoop thermo-elektrische generator (RTG).