Categories: Actueel

3D-print implantaat bevordert botgroei (video)

Rond het jaar 2020 stijgt het wereldwijde aantal heupprothesen naar verwachting tot 2,5 miljoen per jaar. Zo’n tien procent van deze implantaten zal, met de huidige gebruikte technieken, binnen tien jaar niet meer goed verankerd zitten in het lichaam. Voor prof. Amir Zadpoor van de TU Delft een drijfveer om te zoeken naar een wijze waarop dit voorkomen kan worden. Die denkt hij nu gevonden te hebben met behulp van het auxetische meta-biomateriaal.

Zijn onderzoeksgroep ontwikkelde een meta-implantaat dat conventioneel meta-biomateriaal combineert met auxetisch meta-biomateriaal. In tegenstelling tot natuurlijke materialen heeft auxetisch meta-biomateriaal een negatieve Poisson’s ratio, wat betekent dat het materiaal zijdelings uitzet (het wordt dikker) wanneer het wordt uitgerekt. Hierdoor kan het zorgen voor een betere verankering in het lichaam.

Titanium

Meta-biomaterialen zijn de biomedische variant van zogenaamde metamaterialen, die ongewone eigenschappen vertonen die niet in de natuur voorkomen. Ze kunnen onzichtbaar zijn, uitermate sterk maar toch extreem licht, of vertonen een negatieve thermische uitzetting. Zadpoor: "Auxetisch meta-biomateriaal, dat met simpele geometrie en het gebruik van titanium tot stand komt, heeft de bijzondere mechanische eigenschap dat het uitzet wanneer er druk op komt. Dat maakt het uitermate geschikt als aanvulling op materialen die juist het tegenovergestelde doen. Als iemand met een heupimplantaat bijvoorbeeld wandelt dan ontstaan er diverse krachten op de prothese. In geval van een te hoge druk aan één kant van de prothese kan het voorkomen dat er aftrekking van het bot plaatsvindt."

Zadpoor heeft tot dusver in een experiment een implantaat belast met verticale krachten naar beneden, omgeven door een speciaal schuim met de mechanische eigenschappen van bot. Klinische tests hebben nog niet plaatsgevonden.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

20 uur ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

21 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

22 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

22 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

24 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

24 uur ago