3D oppervlaktescans op microniveau (video)

Onderzoekers van MIT hebben een eerder ontwikkelde techniek voor robothuiden omgevormd tot een techniek voor een draagbare 3D-microscoop waarmee extreem gedetailleerde scans gemaakt kunnen worden van elk willekeurig oppervlak, van vingerafdruk tot drukletters op papier. De techniek biedt oneindige mogelijkheden voor forensische wetenschap, biologie en vele andere toepassingsgebieden.

Het begon allemaal toen wetenschappers van MIT een soort elektronische vingertop voor robots wilden ontwikkelen die net zo aanraakgevoelig zou zijn als een menselijke vingertop. Het resultaat was een soort kunstmatige huid, die nu verrassend veel andere toepassingsgebieden blijkt te hebben.

GelSight scant oppervlak

Het product is de ‘GelSight‘ gedoopt en bestaat uit een zachte, optisch transparante gel, met aan een kant een glimmende sensor. Zodra de sensor op een oppervlak wordt gedrukt, vervormt de sensor en neemt het de vorm van het oppervlak aan, met microscopische nauwkeurigheid. Het is te vergelijken met de bekende spijkerkunst speelapparaatjes, waarbij je een afdruk van je hand of gezicht kunt maken in een mini-spijkerbed, maar dan op microschaal.

Extreem hoog detail

Een camera die door de transparante gel van de GelSight heen fotografeert kan op deze manier extreem gedetailleerde afbeeldingen maken van de oppervlakstructuur. Met de juiste combinatie van camera-hardware en computersoftware is er ook een 3D-weergave van het oppervlak mogelijk. De techniek is zo gevoelig dat het zelfs de hoogte van drukinkt op een bankbiljet in 3D kan weergeven en objecten van enkele micrometers kan weergeven.

Colablikje

Voorheen was er voor een weergave op dit niveau gigantische en onbetaalbare apparatuur nodig. Deze techniek heeft de afmeting van een colablikje en kan met de hand op bijna ieder oppervlak toegepast worden.

De toepassingen zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan een methode voor het nemen van vingerafdrukken, het monitoren van bepaalde vormen van huidkanker, biometrie, kwaliteitscontrole in productieprocessen, enzovoort. En dat met een relatief simpele technologie.