21 februari: kick-off Sumo-robotcompetitie

In 2017 organiseert de Universiteit Gent in samenwerking met Dwengo de tiende editie van haar robotcompetitie. Verschillende teams laten hun zelfgebouwde robot met een andere robot duelleren. Beide robots nemen plaats in een cirkelvormig speelveld. De eerste die er in slaagt om de ander uit de cirkel te duwen, is de winnaar. Het is de bedoeling om met beperkte middelen een zo intelligent mogelijke robot te bouwen. Het team met de slimste én sterkste robot wint.

Deze robotcompetitie staat open voor iedereen die geboeid is door elektronica, al mikken de organisatoren in eerste instantie op studenten van het hoger onderwijs en leerlingen van het secundair onderwijs . Vorig jaar was de jongste deelnemer 9 jaar en de oudste een vijftiger.

Computers, domotica, huishoudelijke apparatuur en robots zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Naast het correct leren gebruiken van deze technologieën is het ook zinvol om de fundamentele concepten ervan beter te begrijpen. Dat kan dankzij de robotcompetitie. Deelnemers maken  op een leuke manier kennis met de technische aspecten van robotica. Door in teamverband aan ‘open problemen’ te werken, vergaren ze bovendien computationele en sociale vaardigheden.

Deelname aan de robotcompetitie, inclusief bouwsessies, is gratis. De deelnemers voorzien zelf in de kosten van de robot, maar dankzij de hoofdsponsor Dekimo ontvangen ze een bedrag voor het aankopen van bouwmateriaal.

[21/02] Kick -off – Interesse om deel te nemen, maar heb je nog vragen? Kom naar de kick-off in iGent in het Technologiepark in Zwijnaarde. Vanaf 19.00 uur wordt daar meer informatie gegeven over de verschillende bouwsessies – die ‘s avonds plaatsvinden – en het verloop van de finale. Tijdens de kick-off kan men zich meteen inschrijven voor de robotcompetitie.

[03/05] Finale – De Sumo-robotcompetitie vindt plaats op woensdagavond 3 mei in Het Pand (Onderbergen 1, Gent).

Snuif de finalesfeer van twee jaar geleden op dankzij het filmpje van Lieven Scheire.

Bron: Universiteit Gent