14-jarige bouwt Lego-printer (video)

Leon Overweel, een 14-jarige jongen uit New York, heeft zelf een printer gemaakt van Lego. De printer heeft de naam PriNXT gekregen en is gebaseerd op Lego Mindstorms. De robot gebruikt drie motoren om een aan de robot bevestigde pen aan te sturen, zodat afbeeldingen en berichten getekend kunnen worden.

De drie motoren van de robot werken samen. Eén motor tilt de pen op en de andere twee motoren zorgen voor beweging in de X- en Y-as.  De gecompliceerde tandwielen zorgen dat de beweging vloeiend blijft, zodat de pen gecompliceerde draaien en curven kan maken.

  

Sensoren

De printarm wordt gekalibreerd met behulp van touchsensoren, die de motoren ook vertellen waar de pen moet tekenen. Een kleursensor wordt geactiveerd als de tekening compleet is, waarna de printer stopt.

Afbeeldingen printen

Om een afbeelding te maken importeert Leon de te printen afbeelding in Paint.NET zodat deze bewerkt kan worden. Vervolgend wordt de afbeelding geëxporteerd naar een PBM-bestand, waarmee het beeld wordt omgezet in een reeks van enen en nullen.

Na wat meer omzetting wordt de afbeelding geformatteerd met RobotC en naar de PriNXT gestuurd.

De printer kan afbeeldingen reproduceren van 120 x 140 pixels. In de onderstaande video tekent de printer een afbeelding van Lamarr Wilson, een online technologiejournalist.

bron: MAKE