1,111 Terahertz

Een op de TU Darmstadt ontwikkelde terahertz-zender haalde de hoogste frequentie die ooit met een elektronische zender is verkregen. Tegelijkertijd is die zender minuscuul klein en werkt hij bij kamertemperatuur. Dat zou kunnen leiden tot nieuwe toepassingen, zoals in storingsvrije materiaalbeproeving of de medische diagnostiek.

Omdat de straling door veel gangbare materialen heen gaat, zoals kunststof, papier, textiel of keramiek, kunnen objecten daarvan storingsvrij worden getest. In een lopende motor kunnen verbrandingsprocessen worden geanalyseerd en pakketten en brieven kunnen worden onderzocht op biologische substanties.

De natuurkundigen en ingenieurs in Darmstadt hebben de halfgeleiderzender ondergebracht op minder dan een vierkante millimeter. Hij is gebaseerd op een zogeheten RTD (resonantietunneldiode) en zendt met een frequentie van 1,111 THz bij een uitgangsvermogen van 0,1 µW. "Dat is de hoogste frequentie die ooit is gehaald met een actieve halfgeleider", zegt dr. Michael Feiginov van het instituut voor microgolftechniek. Het vorige record stond sinds 2010 op naam van NTT Photonics Laboratories in Atsugi-shi en het Tokyo Institute of Technology: destijds is een component ontwikkeld voor 1,04 THz, maar dan wel met een vermogen van 7 µW.  In theorie zouden met het nieuwe principe frequenties tot drie terahertz kunnen worden gehaald – dat werd tot nu toe voor onmogelijk gehouden.