100% elektrisch vliegen dankzij Kitty Hawk

De Flyer is een volledig elektrisch ultralicht vliegtuig van startup Kitty Hawk, gefinancierd door Google-oprichter Larry Page. Kitty Hawk is genoemd naar de gelijknamige stad in North Carolina, waar de gebroeders Wright hun eerste vlucht maakten.

De kleine Kitty Hawk Flyer, voortzetting van een eerdere variant, biedt plaats aan één persoon en kan tot 3 meter boven de grond vliegen met snelheden tot zo’n 30 kilometer per uur. De levensduur van de accu is naar verluidt 12 tot 20 minuten, afhankelijk van snelheid en gewicht. In de VS valt de Flyer onder de FAA-regels voor ultralichte vliegtuigen. Dit betekent dat er geen vliegbrevet nodig is, zolang over water wordt gevlogen. Kitty Hawk zegt dat de 250 pond wegende Flyer ‘gemakkelijk te vliegen’ is, maar beveelt wel professionele training aan.

Stil

Omdat het vliegtuig wordt aangedreven door elektromotoren in plaats van interne verbrandingsmotoren, zegt Kitty Hawk dat de Flyer beduidend stiller is dan andere ultralight vliegtuigen, met de belofte dat hij slechts zo luid is als een grasmaaier op een afstand van 50 meter.

Steeds sneller

De ontwerpers willen ook een parachute inbouwen, en denken dat de Flyer uiteindelijk snelheden tot 100 mph kan halen. Kitty Hawk bekijkt op dit moment of samenwerking mogelijk is in de recreatieve sfeer zoals met amusementsparken. Zo’n vliegtochtje zou in ieder geval weer eens wat anders zijn dan een ritje met botsautootjes of een rondje in de draaimolen.